Hollande: Zadržat ću zabranu nikaba i burke

Francois Hollande izjavio da će zabranu 'primjenjivati na najbolji mogući način' (AFP)
Francois Hollande izjavio da će zabranu 'primjenjivati na najbolji mogući način' (AFP)

Francuski socijalistički predsjednički kandidat Francois Hollande izjavio je u petak da, ako bude izabran za predsjednika države, neće tražiti ukidanje Zakona o zabrani nošenja nikaba i burki, koji su uveli konzervativci predsjednika Nicolasa Sarkozyja.  

Hollande, koji je u prednosti pred Sarkozyjem u svim anketama javnosti, suzdržao se kao i većina socijalista od glasanja u Narodnoj skupštini 2010. godine o zabrani nošenja nikaba i burki, prenosi AP.  

On je izjavio za radio RTL da će zadržati zabranu ako bude izabran, ali da će je “primjenjivati na najbolji mogući način”.

Kontroverze u Francuskoj

On nije pojasnio tu izjavu.  

Postoje kontroverze u vezi s ovim zakonom koji je stupio na snagu prošle godine.

Muslimanski čelnici tvrde da on nepravedno stigmatizira muslimane, a njegove pristalice tvrde da Zakon brani francusku sekularnu državu.

Samo mali broj žena u Francuskoj nosi nikabe i burke. 

Drugi krug predsjedničkih izbora održat će se 6. maja. 

Izvor: Agencije


Povezane

Socijalistički kandidat na francuskim predsjedničkih izborima sigurno pobjeđuje konzervativca i aktualnog predsjednika Nicolasa Sarkozya u drugom izbornom krugu 6. maja.

26 Apr 2012

Nakon prvog kruga francuskih izbora za predsjednika, u trci su dva kandidata: socijalista Hollande i aktuelni predsjednik Sarkoyi. Hollande će do drugog kruga privlačiti glasače nudeći bolju ekonomiju, a Sarkozy ga poziva na debate – ubijeđen da je bolji poznavalac prilika u Francuskoj.  Priču donosi Marin Veršić.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO