James Murdoch ‘nije čitao’ svoje novine

Istraga se usredotočila na pitanje je li James Murdoch znao za ilegalno prisluškivanje (Reuters)
Istraga se usredotočila na pitanje je li James Murdoch znao za ilegalno prisluškivanje (Reuters)

James Murdoch optužio je u utorak svoje podređene da su mu skrivali nezakonite poslove lista u vrijeme dok je vodio medijsko carstvo svog oca Ruperta Murdocha te je rekao da nije detaljno čitao sporni tabloid News of the World.

Jamesa Murdocha (39), nekada očekivanog nasljednika porodične kompanije News Corp, pitanjima su izrešetali članovi sudske komisije osnovane u jeku skandala koji je izbio kada je otkriveno da je News of the World nezakonito prisluškivao telefone britanskih građana kako bi se domogao eksluzivnih priča.

Istraga, koju je naredio britanski premijer David Cameron, bavi se i odnosima Murdocha i političara, kako bi se utvrdilo je li to pomoglo da se novinari ponašaju kao da su iznad zakona.

James Murdoch je proveo veći dio karijere u televizijskom poslu i nije imao mnogo iskustva u radu u štampanim medijima kada je izbio skandal.

Istraga se usredotočila na pitanje je li James Murdoch znao za ilegalno prisluškivanje, osobito kada je odobrio velike isplate kako bi se odbacile žalbe protiv lista.

On je uporno tvrdio da ga uprava lista nije upozorila na razmjere problema.

“Imajući na umu ono što sada znamo o ponašanju News of the Worlda i o raširenosti tog jadnog ponašanja, iskreno žalim zbog toga”, rekao je James Murdoch u prepunoj sudnici.

Svjedočit će i otac

Upitan je li čitao magazin News of the World, odgovorio je: “Ne bih rekao da sam čitao sve.”


Rupert Murdoch [Getty]

Na pitanje je li čitao drugi listi iz koncerna The Sun, rekao je da je “nastojao upoznati se šta je u njemu pisalo”.

“Ja nisam odlučivao o tome što će se objaviti u listu”, istaknuo je James Murdoch.

Ova dva izdanja imala su najveće tiraže u Velikoj Britaniji prije gašenja tabloida na vrhuncu skandala prošle godine.

Tabloid je u međuvremenu zamijenjen nedjeljnim izdanjem The Suna.

James Murdoch je proveo veći dio karijere u televizijskom poslu i nije imao mnogo iskustva u radu u štampanim medijima kada je izbio skandal, za razliku od svog oca, koji uživa ugled osobe koja decenijama vuče konce listova koji zbog svog značaja mogu utjecati i na izbore.

Rupert Murdoch (81), čiji je politički utjecaj u Velikoj Britaniji narušen ovim skandalom, trebao bi svjedočiti pred istražiteljima u naredna dva dana.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO