Sarkozy se približava Hollandeu

Sarkozy ima prednost pred svojim socijalističkim izazivačem u prvom krugu predsjedničkih izbora (AFP)

Rezultati dvije anketa u Francuskoj pokazuju da konzervativni francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ima prednost u odnosu na socijalističkog izazivača u prvom krugu predsjedničkih izbora idućeg mjeseca i smanjuje njegovu veliku prednost u drugom krugu izbora, koji bi mogao biti održan u maju.

Istraživanje grupe TNS-Sofres/Sopra utvrdilo je da u prvom krugu izbora 22. aprila za Sarkozyja namjerava glasati 29 posto ispitanih, a za Francoisa Hollandea, koji želi postati prvi socijalistički predsjednik Francuske nakon 1995. godine, 28 posto ispitanih.

Sarkozy je u odnosu na ispitivanje od prije dvije sedmice osvojio tri posto glasova više, dok je Hollande izgubio dva posto.

Tijesno nadmetanje

Drugo istraživanje javnog mnijenja koje je provela agencija CSA, pokazalo je da Sarkozy u prvom krugu osvaja 30 posto glasova, a da je Hollande u odnosu na prošlomjesečno istraživanje izgubio dva posto i sada ima podršku 26 posto birača.

Istraživanje TNS-Sofresa pokazalo je da Hollande ipak u drugom krugu pobjeđuje Sarkozyja s razlikom od deset posto, 55 spram 45 posto, no u prethodnom istraživanju ta razlika je bila 16 posto.

Anketa agencije CSA predviđa, međutim, tijesno nadmetanje, jer se razlika od osam posto prošlog mjeseca smanjila na šest, te Hollande osvaja 53, a Sarkozy 47 posto glasova.

Izvor: Agencije