Nalog za hapšenje Nasheeda

Nasheed je podnio ostavku zbog demonstracija protiv njegove vladavine, a u javnosti se pojavio 8. februara (AFP)

Krivični sud na Maldivima objavio je nalog za hapšenje bivšeg predsjednika Mohameda Nasheeda, izjavili su u četvrtak zvaničnici njegove stranke.

Izvještaj je uslijedio dan nakon što je Nasheed povrijeđen zajedno s još nekoliko desetina ljudi, kada je policija upotrijebila suzavac protiv demonstranata tokom intenziviranja nemira.

Nasheed je podnio ostavku prije dva dana, zbog demonstracija protiv njegove vladavine, a kasnije je izjavio da su ga snage sigurnosti primorale da se povuče sa vlasti.

U ovom trenutku nije jasno za šta je optužen bivši predsjednik.

Nasheed je podnio ostavku prije dva dana, zbog demonstracija protiv njegove vladavine.

Novi šef policije Maldiva izjavio je da mu nije poznato da postoji nalog za hapšenje bivšeg šefa države.

Visoki zvaničnici Nasheedove Demokratske stranke kažu da taj nalog postoji, a informaciju je potvrdio i bivši ministar odbrane.

Porodica u Kolombu

Postoje i izvještaji o bjekstvu Nasheedove porodice u susjednu Šri Lanku.

Glasnogovornik kabineta predsjednika ove zemlje izjavio je da su Nasheedova supruga i kćerka stigli u Kolombo.

Nasheedova ostavka došla je nakon što su opozicioni demonstranti dobili podršku policije poslije tri sedmice, pošto su policijski čelnici odbili naredbu da razbiju demonstracije.

Nasheed je pobijedio na predsjedničkim izborima 2008. godine i vratio demokratiju u zemlju nakon tridestogodišnje autoritarne vladavine Abdula Gayooma.

Netrpeljivosti između njih dvojice i dva političkih tabora obnovljene su uoči predsjedničkih izbora, koji će biti održani kasnije ove godine.

Maldivi su otočna skupina jugozapadno od Indije, svjetski poznata turistička destinacija, s oko 400.000 većinom muslimanskog stanovništva.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO