Bespilotna letjelica ubila deset osoba

Peti napad SAD-a bespilotnim letjelicama ove godine (AFP)

U napadu američkih bespilotnih letjelica ubijeno je u srijedu deset osumnjičenih militanata u pakistanskom regionu Sjeverni Vaziristan, kod granice s Afganistanom, saopćili su pakistanski sigurnosni zvaničnici i mještani.

Ispaljena su dva projektila na kuću za koju se smatralo da je skrovište militanata u selu Tapi, oko 15 kilometara istočno od Miranšaha, glavnog grada Sjevernog Vaziristana, prenosi Reuters.

Kuća je potpuno uništena i 10 ekstremista je ubijeno, naveli su pakistanski sigurnosni zvaničnici i dodali da su “skoro svi muškarci izgorjeli do neprepoznatljivosti”.

Program bespilotnih letjelica, koji nikada nije priznat u javnosti, jedan je od ključnih elemenata u američkoj borbi protiv terorizma.

To je peti napad ove godine, mada je ovaj program američka Centralna obavještajna služba (CIA), koji se smatra za ključni element u američkim naporima za suzbijanje terorizma, navodno zaustavljen poslije novembarskog zračnog napada, kada su ubijena 24 pakistanska vojnika, što je “razbjesnilo” zvanični Islamabad.

Program bespilotnih letjelica, koji nikada nije priznat u javnosti, jedan je od ključnih elemenata u američkoj borbi protiv terorizma.

Program je bio obustavljen nakon napada NATO-a i afganistanskih snaga u kojem su u novembru prošle godine poginula 24 pakistanska vojnika, što je izazvalo žestoko negodovanje Pakistana.

CIA je nastavila s napadima američkim bespilotnim letjelicama već 10. januara na sjeverozapad Pakistana, pod obrazloženjem da nekoliko ekstremnih grupa, uključujući afganistanske talibane najekstremnije frakcije Hakani i još neki pripadnici al-Qaede su prisutni regionu Paštuna u Sjevernom Vaziristanu.

Ovo je od početka godine peti napad te vrste.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO