Interpol uhapsio 25 Anonymousa

Skupina Anonymous protivi se cenzuri interneta (Reuters)

Policija u Argentini, Čileu, Kolumbiji i Španiji uhapsila je 25 osoba koje se sumnjiče da pripadaju hakerskoj grupi Anonymous koja je izvela ilegalne upade na internet stranice u ovim zemljama, saopćio je u srijedu  Interpol.

Uhapšene su osobe starosti od 17 do 40 godina i zaplijenjeno je 250 komada kompjuterske opreme i mobilnih telefona.

Španske vlasti su saopćile da je jedna od četiri osobe koje su uhapšene u Španiji, kako se sumnja, rukovodila kompjuterskim operacijama Anonymousa u toj zemlji i Južnoj Americi.

Osoba čije ime nije objavljeno poznata je po online nadimcima  Thunder i Pacotron.

Napadi na vlade

Operacija je provedena nakon hakerskih upada koje je ova grupa izvela na Internet stranice kolumbijskog ministarstva odbrane i predsjedništva, čileanske nacionalne biblioteke i čileanske elektroenergetske kompanije Endesa.

Hakerska grupa Anonymous, koja postoji od 2008. godine, bori se protiv cenzure na internetu i svega što predstavlja krupni kapital, a do sada je srušila brojne internet stranice, među kojima ranije ovog mjeseca i internet stranicu Interpola.

Hapšenja dolaze nakon istrage koja je otvorena sredinom februara.

„Ova operacija pokazuje da kriminal u virtuelnom svijetu ima prave posljedice za one koji se njime bave, te da internet ne može biti viđen kao sigurna zona za kriminalne aktivnosti“, kazao je glasnogovornik Interpola Bernd Rossbach.

U Santiagu, policijski zvaničnik Jamie Jara kazao je novinarima da su vlasti uhapsile pet Čileanaca, uključujući i dva sedamnaestogodišnjaka, te jednog Kolumbijca.

Optuženi se međusobno ne poznaju i pušteni su da se brane sa slobode.

Španska policija je blokirala dva servera Anonymousa u Bugarskoj i Češkoj Republici.

Izvor: Agencije