Interpol uhapsio 25 Anonymousa

Skupina Anonymous protivi se cenzuri interneta (Reuters)

Policija u Argentini, Čileu, Kolumbiji i Španiji uhapsila je 25 osoba koje se sumnjiče da pripadaju hakerskoj grupi Anonymous koja je izvela ilegalne upade na internet stranice u ovim zemljama, saopćio je u srijedu  Interpol.

Uhapšene su osobe starosti od 17 do 40 godina i zaplijenjeno je 250 komada kompjuterske opreme i mobilnih telefona.

Španske vlasti su saopćile da je jedna od četiri osobe koje su uhapšene u Španiji, kako se sumnja, rukovodila kompjuterskim operacijama Anonymousa u toj zemlji i Južnoj Americi.

Osoba čije ime nije objavljeno poznata je po online nadimcima  Thunder i Pacotron.

Napadi na vlade

Operacija je provedena nakon hakerskih upada koje je ova grupa izvela na Internet stranice kolumbijskog ministarstva odbrane i predsjedništva, čileanske nacionalne biblioteke i čileanske elektroenergetske kompanije Endesa.

Hakerska grupa Anonymous, koja postoji od 2008. godine, bori se protiv cenzure na internetu i svega što predstavlja krupni kapital, a do sada je srušila brojne internet stranice, među kojima ranije ovog mjeseca i internet stranicu Interpola.

Hapšenja dolaze nakon istrage koja je otvorena sredinom februara.

„Ova operacija pokazuje da kriminal u virtuelnom svijetu ima prave posljedice za one koji se njime bave, te da internet ne može biti viđen kao sigurna zona za kriminalne aktivnosti“, kazao je glasnogovornik Interpola Bernd Rossbach.

U Santiagu, policijski zvaničnik Jamie Jara kazao je novinarima da su vlasti uhapsile pet Čileanaca, uključujući i dva sedamnaestogodišnjaka, te jednog Kolumbijca.

Optuženi se međusobno ne poznaju i pušteni su da se brane sa slobode.

Španska policija je blokirala dva servera Anonymousa u Bugarskoj i Češkoj Republici.

Izvor: Agencije


Povezane

Hakerska grupa objavila da neće ugasiti internet 31. marta, kao što je ranije najavljeno, jer bi to bilo teško izvedivo.

Published On 19 Feb 2012

Predsjednica komiteta za peticije u Evropskom parlamentu Erminia Maconi je izjavila da ‘nije uobičajeno’ da njen komitet dobije neki dokumet koji je potpisao tako veliki broj građana.

Published On 28 Feb 2012

Kao odgovor na gašenje Megauploada, Anonymousi su ranije oborili stranice CIA-e, FBI i ministarstva pravde SAD.

Published On 12 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO