Rasmussen: NATO neće intervenirati u Siriji

NATO ne namjerava intervenirati u Siriji, kao što je to učinio u Libiji 2011. godini, ni u slučaju da postoji mandat Ujedinjenih naroda (UN) o zaštiti sirijskih civila, izjavio je u petak u Ankari generalni sekretar Saveza Anders Fogh Rasmussen.

“Ne namjeramo intervenirati u Siriji”, kazao je on za tursku javnu televiziju TRT.

Rasmussen je pozvao zemlje Bliskog istoka da pronađu način da se okonča 11-mjesečno nasilje u Siriji.

Rasmussen je bio decidan da neće biti intervecije u Siriji ni u slučaju kada bi postojao mandat UN-a o zaštiti sirijskih civila, sličan onom u Libiji.

“Sirija je drugačija društvena zajednica, mnogo više složena etnički, politički i vjerski. Zato vjerujem da regionalno rješenje treba biti pronađeno”, rekao je Rasmussen za Reuters.

On je pozvao zemlje Bliskog istoka da pronađu način da se okonča 11-mjesečno nasilje u Siriji.

Ne ‘humanitarnim koridorima’

Odbacio je i mogućnost da NATO pruži logističku podršku za “humanitarne koridore” kojima bi išla pomoć sirijskim mjestima i gradovima koji se smatraju epicentrom otpora vlasti predsjedniku Basharu al-Assadu.

Na pitanje razmatra li NATO sudjelovanje u humanitarnim operacijama, što naročito želi Turska, Rasmussen je otklonio i tu mogućnost.

“NATO ne može sudjelovati u tom pitanju”, kratko je odgovorio Rasmussen.

Osudio je, međutim, represiju sirijskog režima nad demonstrantima, koji je stajao života više od 6.000 ljudi, uglavnom civila.

Njegova posjeta Ankari obilježava 60. godišnjicu pristupanja Turske NATO-u, u februaru 1952. godine.

Turska, kao članica NATO-a koja se graniči sa Sirijom, zajedno sa Saudijskom Arabijom i Katrom, na čelu je regionalnih zemalja koje ulažu napor da se uvjeri Assad da prekine s krvavim obračunom s neistomišljenicima i da “pruži ruku” demonstrantima koji traže više demokratije i slobode u Siriji.

Izvor: Agencije