Češka bez datuma uvođenja eura

Premijer Petr Nečes je poslije sjednice vlade rekao da situacija za uvođenje eura u Češkoj trenutno nije povoljna (AFP)

Češka Vlada za sada neće određivati datum ulaska u zonu eura, a također naredne godine neće nastojati da uđe u evropski mehanizam valutnih kurseva ERM-2, rekao je premijer Petr Nečas.

On je na konferenciji za novinare poslije sjednice vlade rekao da situacija za uvođenje eura u Češkoj trenutno nije povoljna, prenosi Tanjug.

Vlada je na sjednici razmatrala materijal ministarstva finansija o ispunjavanju mastrihtskih kriterija konvergencije (uslovi za uvođenje eura) i stepenu ekonomske usklađenosti Češke sa zonom eura.

Češka se obavezala da preduzme potrebne korake kako bi što prije bila spremna za pristupanje zoni eura. Određivanje termina ulaska je ipak u kompetenciji zemlje članice i zavisi od stepena njene pripremljenosti.

Eventualno neispunjavanje kriterija konvergencije za sada nema direktne posljedice. Izuzetak je kriterij održivosti javnih finansija.

Ispunjenje kriterija

Kriterij cjenovne stabilnosti i dugoročnih kamatnih stopa Češka je do sada ispunjavala bez problema.

Zemlja također nema problema sa dugom koji, prema zahtjevima EU, ne smije da premaši 60 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Prema procjeni ministarstva finansija, dug će naredne godine biti 47,6 posto BDP.

S druge strane, kriterij održivosti javnih finansija Češka ove godine neće ispuniti.

Za narednu godinu vlada je planirala budžet sa deficitom javnih finansija 2,9 posto BDP, a za uvođenje eura je neophodno zadržati deficit ispod tri procenta BDP.

Ministarstvo finansija procjenjuje da će deficit javnih finansija ove godine biti pet posto BDP.

Procjena ispunjavanja kriterij stabilnosti deviznog kursa je moguća tek pošto češka valuta stupi u mehanizam ERM-2 i bude određen paritet krune prema euru.

Prijem zemlje u eurozonu je uslovljen uspješnim opstankom nacionalne valute u ERM-2 u trajanju od najmanje dvije godine.

Pored toga što Češka ne ispunjava uslove za uvođenje zajedničke europske valute, trenutak nije pogodan ni zbog situacije u zoni eura izazvanoj dužničkom krizom, prenijela je agencija ČTK.

Izvor: Agencije