Turska lansirala izviđački satelit

Turska ušla u krug od 25 zemalja svijeta koje proizvode vlastite svemirsko-istraživačke letjelice (Anadolija)

Turski institut za svemirska istraživanja (TUBITAK) je iz kineske svemirske stanice  Jiuquan u pokrajini Gansu lansirao tursku svemirsko-istraživačku letjelicu Gokturk-2.

Tim povodom je u institutu organiziran direktan prijenos lansiranja, kojem je prisustvovao i turski premijer Recep Tayyip Erdogan, javlja agencija Anadolija.

Gokturk-2 je trebao biti lansiran 19. decembra, ali je zbog vremenskih uvjeta donesena odluka o lansiranju dan ranije, u utorak.

Kako je javila kineska državna agencija Xinhua, satelit je lansiran raketom-nosačem Dugi pohod 2D (Long March 2D).

Riječ je o svemirskoj letjelici visoke rezolucije posredstvom koje će biti moguće nadgledati bilo koju tačku na Zemlji, a bit će locirana na visini od 686 kilometara i koristit će se u svrhe zadovoljenja nekih potreba iz oblasti odbrane i razvoja.

‘Historijski trenutak’

Turska letjelica Gokturk-2 će biti kontrolirana iz tri orbite, a na njoj su instalirane solarne ploče koje će podmiriti potrebe letjelice za električnom energijom.

AFP izvještava da će se aparat koristiti uglavnom za zaštitu prirodne sredine, istraživanje mineralnih bogatstava, urbanističko planiranje i nadziranje i upravljanje prirodnim katastrofama.

Očekuje se da prvi snimci sa letjelice Gokturk-2 budu preuzeti do kraja decembra.

Premijer Recep Tayyip Erdogan je tom prilikom izjavio da je to historijski trenutak za Tursku i njen narod.

“Mi smo i ranije lansirali svemirske letjelice, ali današnje lansiranje Gokturk-2 letjelice je dokaz turske kompetencije u ovoj oblasti. Trenutno smo ušli u krug od 25 zemalja svijeta koje proizvode vlastite svemirsko-istraživačke letjelice”, rekao je Erdogan.

Agencije podsjećaju da je prošlog mjeseca iz Kine lansiran evropski telekomunikacijski satelit, a u septembru je kineskom raketom-nosačem lansiran venecuelanski satelit.

Izvor: Agencije