Hapšenja nakon požara u fabrici u Bangladešu

Menadžeri su navodno radnicima rekli da se radi o vježbi (AP)

Policija u Bangladešu uhapsila je tri menadžera tvornice u kojoj je u požaru poginulo najmanje 110 ljudi.

Menadžeri koji su uhapšeni su optuženi da su zabranili radnicima napuštanje tvornice, rekavši da je alarm samo rutinska protivpožarna vježba.

“Sva trojica su menadžeri srednjeg nivoa Tazreena. Preživjeli su nam rekli da nisu dozvolili radnicima da bježe, rekavši da se radi o rutinskoj vježbi. Postoje i optužbe da su zaključavali vrata”, kazao je šef policije u Dhaki Habibur Rahman.

Dulal Uddin, šef administracije, Hamidul Islam, šef skladišta i Al Amin, šef osiguranja u to vrijeme, rekli su radnicima Tazreena Fashiona da nemaju razloga za brigu.

Preživjeli su kazali AFP-u da su radnici, većinom žene, pokušali pobjeći iz tvornice.

Rahman je rekao da je policija ispitivala i vlasnika Delwara Hossaina o navodnom kršenju pravila zgrade, kada su inspektori saznali da tvornica, koja ima devet spratova, ima dozvolu za rad na samo tri sprata.

Skoro 700 radnika je poginulo u više desetina požara od 2006. godine, javlja Clean Clothes Campaign iz Amsterdama. Ali nijedan od vlasnika nije procesuiran zbog toga.

Clean Clothes tvrdi da se zapadne firme, čija se odjeća proizvodi u Bangladešu, kriju iza neadekvatnih sigurnosnih pregleda, u želji da smanje potrošnju.

Evropski lanci C&A te Li&Fung iz Hong Konga su već potvrdile da su imale narudžbe iz Tazreena, a isto je uradio i američki Walmart, koji je saopćio da je sada prekinuo saradnju s ovom fabrikom.

Izvor: Agencije