IAEA: Sankcije Iranu ne daju rezultate

Amano je izjavu dao dan uoči sastanka visokih dužnosnika šest svjetskih sila u Briselu (AFP)

Iran ne prestaje obogaćivati uran, a međunarodne sankcije kojima je cilj da Teheran prestane s tim aktivnostima ne daju vidljiv rezultata, objavila je u utorak neobično otvoreno UN-ova agencija za atomsku energiju.

Yukiya Amano, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), tako je potvrdio ono što mnogi analitičari kažu: da zapadni ekonomski pritisak na Iran ne utječe na iranski nuklearni program.

Amano je to rekao dan uoči sastanka visokih dužnosnika šest svjetskih sila u Briselu.

Oni će osmisliti strategiju u odnosu na Iran, u nastojanju da nakon ponovnog izbora Baracka Obame na mjesto američkog predsjednika pokušaju spor s Tehernom riješiti diplomatskim putem.

Svjetske sile, koje su prve sankcije Iranu uvele još davne 2006. godine, strahuju da bi Izrael mogao bombardirati iranske nuklearne kapacitete ne nađe li se uskoro mirno rješenje.

Inspektori u postrojenjima

Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici ove su godine uveli još strožije sankcije Iranu. Ovaj put usmjerili su se na iranski izvoz nafte, u nadi da će službeni Teheran napokon popustiti.

No, na pitanje djeluju li sankcije, Amano je novinarima u Parizu kazao: “Upravo verificiramo aktivnosti na nuklearnim pogonima u Iranu i ne vidimo efekat. Naprimjer, oni nesmetano i dalje proizvode obogaćeni uran”.

Amanovi inspektori redovno posjećuju Iran. “Ništa se nije promijenilo. Zaključujemo da je napredak u obogaćivanju konstantan. Postupno i uporno raste količina (obogaćenog urana)”, rekao je.

IAEA, agencija kojoj je zadatak da spriječi širenje nuklearnoga oružja u svijetu, objavila je u najnovijem kvartalnom izvještaju o Iranu da je ta zemlja završila montažu centrifuga za obogaćivanje urana u podzemnom pogonu u Fordovu.

Izvor: Agencije