Novi život u SAD-u, nova nada

Agnes Hassan je svoj američki san pronašla u malom dućanu u kalifornijskom gradu San Diegu.

Nije pretjerano otmjen, ali afričke pletenice i nakit za nju predstavljaju raj, mir i osobno postignuće nakon dugog putovanja iz rata, gladi i progona.

Kako izvještava reporter Al Jazeere Rob Reynolds, Agnes je rođena usred građanskog rata u Sudanu. Neki od članova njene porodice uhapšeni su zbog političkih aktivnosti. Kaže da je kao kršćanka trpjela diskriminaciju zbog šerijatskog zakona.

“Živjeli smo u strahu, jer je moj otac bio otet. Ne znamo ko ga je oteo, vojska ili pobunjenici…” kaže Agnes.

Agnes je 1994. dobila politički azil u Sjedinjenim Američkim Državama. No, njena borba tada nije završila. Ostvarenje američkog sna nije bilo lako.

Uspjeh i skromnost

Agnes je štedjela kako bi unajmila stan u predgrađu sa sigurnim ulicama i dobrom školom za djecu. Samohrana je majka, ima tri kćeri kod kuće, dok su joj najstariji sin i kći na fakultetu.

Nije imala priliku završiti studije, ali je obrazovanje djece postavila kao najviši prioritet.

“Ovo je američki san koji sanjam za svoju djecu, želim da idu na fakultet”, kaže ona.

Pauline Hassan uskoro će ispuniti majčin san. Studentica je četvrte godine na Univerzitetu Azusa Pacific, trebala bi diplomirati iduće godine. Studira novinarstvo i želi raditi u Ujedinjenim narodima.

Pojam američkog sna mijenja se iz generacije u generaciju. Recesija i spori oporavak promijenili su pretpostavke o finansijskom uspjehu za mlade ljude poput Pauline, ali ona kaže da je vizija američkog sna koju imaju ona i mnogi njeni vršnjaci mnogo više od novca.

“Želimo biti dio nečeg većeg od nas samih”, kaže Pauline.

Izvor: Al Jazeera