Izvinjenje zbog izjave o trudnoći

Republikanski kandidat za predstavnika Indiane u američkom Senatu Richard Mourdock izvinio se zbog komentara o trudnoći i silovanju koji su izazvali burne reakcije u Sjedinjenim Državama, ali i optužio demokrate da su izvrnuli njegove riječi s ciljem prikupljanja političkih poena.

Republikanska partija se podijelila po pitanju podrške svom kandidatu za senatora, koji je izjavio da su trudnoće koje nastanu kao posljedice silovanja nešto što je Bog namjeravao da se dogodi.

Nakon što je, braneći svoje stavove koji se protive abortusu, rekao da bi dozvolio abortus samo ako je ugrožen život majke, objasnivši da ne bi dozvolio abortus ni prilikom silovanja, Mourdock se susreo sa lavinom kritika, čak i iz svoje partije.

Njegovu izjavu su osudili republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney i nekolicina utjecajnih republikanaca, dok je podršku dobio od Nacionalnog republikanskog senatorskog komiteta.

Kako izvještava dopisnica Al Jazeere iz Washingtona, Romneyjev tim distancirao se od spornih komentara, ali ne i od samog kandidata.

Ipak, spot u kojem Romney lično podržava Mourdocka i dalje se emitira na lokalnim TV stanicama. Zbog kontroverznih komentara, sada se počeo prikazivati i širom zemlje.

Romneyjev tim se distancirao od Mourdockovih komentara, poručivši da ne odražavaju stavove predsjedničkog kandidata. 

Protivljenje abortusu

Sličan stav je iznio i republikanski senator Scott Brown, naglasivši da on podržava stav da svako može izabrati da li će zadržati dijete ili abortirati, što je vrlo liberalan stav u odnosu na generalno mišljenje u Republikanskoj partiji.

Partijski stav, koji se najčešće zastupa, a podržava ga i Romney, je protivljenje abortusu, osim u slučajevima silovanja, incesta i kada je ugrožen život majke.

Izvinjenje od Murdocka zbog stava da i kod silovanja treba zabraniti abortus, zatražio je i kandidat za guvernera Indijane iz redova republikanaca Mike Pens, dok demokrate traže da Romney povuče ranije televizijske reklame u kojima je podržao Mourdocka u trci za Senat.

Demokrate su istakle i da Mourdock ovakvim stavovima i izjavama pokazuje da je predstavnik ekstremnog krila Pokreta čajanka u Republikanskoj partiji.

I pored većinske osude, kandidat za senatora iz Indijane dobio je podršku Nacionalnog republikanskog senatorskog komiteta.

“Richard i ja, kao i milioni Amerikanaca smatramo da je život Božiji dar. Oni koji žele iskonstruirati njegove riječi su neodgovorni i smiješni. Umjesto da podrže njegove stavove, u vlastitoj partiji ga napadaju”, smatra teksaški republikanski senator John Cornyn.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO