Romney protiv abortusa u Obaminoj reklami

Romney je tokom posljednje debate rekao da nije za abortuse, osim u slučajevima silovanja i incesta (Reuters)

Izborni štab američkog predsjednika Baracka Obame objavio je reklamni spot u kojem republikanski kandidat za predsjednika Mitt Romney kaže da bi zabranio abortuse ukoliko pobijedi na izborima.

Američki mediji prenose da to ipak nije bila cjelokupna Romneyjeva izjava, već da je Obamin štab iskoristio prvi dio izjave, dok drugi dio nije pušten u reklami.

Na pitanje voditelja tokom jedne od republikanskih debata, da li bi kao predsjednik potpisao zakon o zabrani abortusa, koji bi prethodno bio usvojen u Kongresu, prvi dio Romneyjevog odgovora glasio je: “Sa oduševljenjem bih ga potpisao.”

Taj dio Romneyjevog odgovora sadržan je i u reklami, ali drugi dio nije – da “to danas nije moguće u Americi”.

Uloga žena birača

Obamin izborni štab navodi da će se reklama samo emitirati u Virginiji, državi sa neodlučnim glasačima, gdje se ženski dio izbornog tijela smatra odlučujućim, prenose američki mediji.

Na kraju spota, biračima se obraća i sam Obama, koji kaže da Romney pokušava par sedmica pred predsjedničke izbore promijeniti sliku o sebi u biračkom tijelu, ali da ne može promijeniti činjenicu da mu žene ne vjeruju, prenosi Tanjug.

Romneyjeva glasnogovornica Amanda Henneberg je povodom pojavljivanja reklame rekla da Obama ponovno očajnički pokušava skrenuti pažnju birača sa svoje propale ekonomske politike.

“Pet i po miliona žena se muči da nađe posao u Obaminoj ekonomiji i to je najveća nezaposlenost tokom mandata ovog predsjednika”, zaključila je Hennenberg.

Romney je tokom posljednje predsjedničke debate rekao da nije za abortuse, osim u slučajevima silovanja i incesta.

Izvori: Agencije