Kontroverze Mormonske crkve u SAD-u

Sa nešto više od 14 miliona vjernika, Mormonska crkva četvrta je po veličini kršćanska crkva u Sjedinjenim Američkim Državama, a njoj pripada i predsjednički kandidat Republikanaca Mitt Romney.

Ovu crkvu prate mnoge kontroverze, a jedna od njih je i dogmatska – živi prorok otjelotvoren je u Thomasu Monsonu, aktuelnom predsjedniku Mormonske crkve.

Novinar Al Jazeere Vladimir Bobetić boravio je u San Antoniju, u američkoj saveznoj državi Texas, gdje je istraživao kako funkcionira ova crkva, koje vrijednosti dijele njeni članovi i kakav bi Romney bio predsjednik, sudeći po crkvi kojoj pripada.

Pripadnici Mormonske crkve okupili su se u nedjelju, u danu svjedočanstva kada svjedoče o svojoj vjeri i posvećenosti crkvi.

Oni koji ih kritiziraju čak ih i ne smatraju pravim kršćanima. To je zbog kršenja dogmi, prije svega apostolskog naslijeđa.

Ono što kritičarima posebno smeta jeste krštenje umrlih, vjerovanje u tri stupnja raja i egzaltacija kao vrhunski stadij, kada ljudi dobijaju isti status kao i Isus. Takva vjerovanja glavom je platio i osnivač Mormonske crkve Joseph Smith.

Poznati kao filantropi

Osim toga, mormoni vjeruju da Isus nije bio posljednji prorok.

„To je tačno, mi vjerujemo u Božijeg proroka danas koji predvodi i vodi crkvu. To naslijeđe ostavio nam je Joseph Smith, a danas je to Thomas S. Monson. On nam se obratio prošle sedmice na glavnoj konferenciji nekoliko puta i mi vjerujemo da je on živi prorok na zemlji danas“, rekao je biskup Greg Neuberger.

Članovi Mormonske crkve poznati su i kao filantropi. Svaki član trebao bi donirati 10 posto svojih godišnjih prihoda, a Romney je 2010. godine donirao tri miliona dolara.

„Važan deo Mormonske crkve je i davanje. Svake nedelje mormonske porodice odriču se dva obroka, a novac koji bi na njih potrošili daju crkvi, koja od tog novca kupuje hranu za siromašne“, navodi Bobetić.

Hrana se dostavlja u takozvanu biskupovu prodavnicu. Sve što je potrebno je spisak namirnica koje je odobrio i potipsao biskup.

„To je supermarket bez kase i ima najbolju hranu koju crkva može pružiti. Većina hrane koju vidite ovdje proizvedena je na crkvenim farmama i njivama. Obradili su je volonteri i onda donijeli ovdje da bi je dijelili članovima crkve kojima je potrebna“, govori Elder Hodges.

Brak kao svetinja

Lola Morataja samo je jedna od mnogih koja dolazi u  biskupovu prodavnicu. Ona je majka sedmoro djece, bez posla i u procesu razvoda.

„Imati crkvu uz nas i ovo što nam nude pravi je blagoslov, ne samo za mene, već i za moju porodicu. To nam pomaže. Sretna sam da imam nekoga uz sebe. Ne samo crkvu, već i Gospoda da nam pomaže“, navodi ona.

Najveća svetinja u Mormonskoj crkvi je brak, dok je prevara jedan od najtežih grijehova. Mormonske porodice su obično brojne – Mitt Romney ima petero djece i 18 unučadi.

„Prilika da budem tata je vjerovatno najveće dostignuće od svega što sam postigao. Bilo u javnom poslu ili profesionalnoj karijeri. Ponosan  sam što sam tata, što imam mogućnost da gledam kako rastu i da osjetim život“, izjavio je Eric S. Cooper, direktor Food Banka.

Šta god drugi mislili o mormonima, njihova crkva četvrta je po veličini u SAD-u i prva po humanitarnom radu i pomoći onima kojima je potrebna. Ne čudi što je zovu i humanitarnim servisom.

Izvor: Al Jazeera