Mossad ‘plaćao ubice’ iranskih naučnika

Washington odbacuje tvrdnje Irana da stoji iza ubistva Roshana, koji je sahranjen prošlog petka (AFP)

Izraelska obavještajna služba Mossad obučavala je i plaćala ubice iranskih nuklearnih naučnika u poslednje dvije godine, izvještava  američki sedmični magazin Time, koji se poziva na anonimne zapadne obaveštajne izvore.

Uz ubistva nuklearnih naučnika, za koja su korištene skoro identične magnetne bombe prislonjene uz njihove automobile, isti izvori navode da je Izrael odgovoran za eksploziju u iranskoj raketnoj bazi pored Teherana prošle godine.

Stav Izraela

 Izraelski ministar za obavještajne u nuklearne poslove distancirao se u nedjelju od ubistva Roshana.

“Nije mi poznat taj predmet i uopće ne bih želio razgovarati o tome”, rekao je za izraelski radio zamjenik premijera Dan Meridor u izjavi kojom je okončana vladina šutnja o napadu.

Meridor je izjavio je da Izrael nije jedina regionalna sila koja želi zaustaviti Iranski nuklearni program.

“Želja da se spriječi nuklearizacija Irana u interesu je gotovo svih arapskih zemalja, uz, možda, izuzeće Sirije”, kazao je Meridor.

Majid Jamali Fashi, koji je  u avgustu prošle godine osuđen na smrt zbog ubistva nuklearnog naučnika, je bio dio grupe kojom je upravljao Mossad, navodi Time.

Peti napad

Navodi američkog lista dolaze nakon ubistva nuklearnog fizičara Mostafe Ahmadija Roshana prošle sedmice u Teheranu.

Roshan je ubijen magnetnom bombom prislonjenom uz vrata njegovog vozila.

Ubistvo se dogodilo nekoliko dana nakon što je Iran najavio da aktivira jedno postrojenje za obogaćivanje uranijuma, što je podstaklo spekulacije da je Roshan povezan s tim projektom.

Ubistvo Roshana je peti napad na tehničke eksperte koji rade na nuklearnom programu zemlje u posljednje dvije godine.

Naglasivši da ne zna ko je ubio Roshana, portparol izraelske vojske, general Yoav Mordechai, napisao je na svojoj Facebook stranici: “Definitivno neću pustiti suzu za njim”.

Jedan  neimenovani visoki izraelski zvaničnik čije se riječi navode u izveštaju magazina Time je rekao: “Još jedan, ne žalim za njim”.

SAD odbacuju optužbe

Iranska državna televizija saopćila je u međuvremenu da ima dokaze da Sjedinjene Američke Države stoje iza ubistva Roshana, te da postoje dokumenti u kojima se navodi da je teroristički akt planiran, vođen i da ga je podržala CIA.

Američki ministar odbrane Leon Panetta je ranije ove sedmice izjavio da Washington ima ideje o tome ko stoji iza ubistva Roshana, ali je sigurno da SAD nisu umiješane ni na koji način.

SAD tvrdi da Iran razvija nuklearno oružje, dok je Teheran to u više navrata odlučno negirao, ističući da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopske svrhe.

Izvor: Agencije