Gaddafi finansirao Miloševića?

Svrgnuti libijski lider Gaddafi (EPA)

Libijski vođa Muammar Gaddafi  finansijski je podržavao režim Slobodana Miloševića i lidera radikala Vojislava Šešelja, prenosi danas zagrebački Večernji list.

Prema pisanju tog lista, na Gaddafijevom “platnom spisku” bili su i Stjepan Mesić, kao i lideri Francuske, Italije i SAD.

Pozivajući se na dokumente pronađene u sjedištu Gaddafijeve obavještajne službe, list piše da je iz dokumenata vidljivo da je Gaddafi sve vrijeme, odnosno “tokom ratova u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu finansijski podržavao režim Slobodana Miloševića”.

Podrška Šešelju

Zagrebački dnevnik prenosi da je “to bilo vraćanje usluge jer je Milošević Gaddafiju tokom 90-ih i pobune islamista poslao pilote iz Srbije koji su na islamiste iz aviona bacali bojne otrove”.CONTENT: Oštar demant (inset)

Oštar demant

Mesić je oštro odbacio tvrdnje Abu Alesha. “Financijski izvještaji moje kampanje javno su objavljeni i dostupni, a iz njih se vidi ko me financirao. Sve su drugo gluposti konstrukcije zbog kojih se može tužiti”, izjavio je Mesić za Večernji list.

Prema navodima Večernjeg lista, među dokumentima nađenim u sjedištu obavještajne službe nalaze se i oni o Gaddafijevom finansiranju francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, italijanskog premijera Silvija Berlusconija, američkog diplomate Davida Welcha i mnogih drugih poznatih imena iz javnog i političkog života na Zapadu.

 

Nakon Miloševićeve smrti, navodi dalje Večernji list, Gaddafi je počeo da finansira lidera radikala Vojislava Šešelja.

Osim toga, Gaddafi je finansirao i predizbornu kampanju bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, izjavio je predsjednik libijske Republikanske stranke za demokratiju i pravdu Farag Abu Alesh, ističući da je prema dokumentima nađenim u zgradi libijske obavještajne službe Gaddafi slao pare i finansirao pojedine moćne političare zapadne Evrope i SAD.

Sve to u ekskluzivnom razgovoru za Večernji list Alesh, koji je na pitanje imaju li detaljne informacije o plaćenicima iz Hrvatske kazao:

”Što me pitate za plaćenike iz Hrvatske koji su došli ratovati za nekakav sitan novac? Njih bih mogao na neki način i opravdati jer su bili spremni dati i život. Pitajte me za dvolične političke plaćenike koji su, na žalost, unatoč tome što su već puni novca, prodali sebe, svoj moral i etiku za šaku dolara. Prema informacijama kojima ja osobno raspolažem, svrgnuti diktator Gaddafi financirao je predizbornu kampanju bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, što pokazuju i dokumenti pronađeni u zgradi Gadafijeve obavještajne službe.”

Na pitanje da li ima dokaza za te tvrdnje, Aleš je rekao da stoji iza svake svoje riječi.

“Pouzdano znam za Gaddafijevo finansiranje vašeg bivšeg predsjednika Mesića. Sto posto to tvrdim! Libijski oslobodioci kad su ušli u zgradu libijske obavještajne službe u Tripoliju, našli su te dokumente”, rekao je Abu Alesh i naglasio da je “Mesić bio jedini čovjek iz neke demokratske zemlje koji je tokom krvoprolića javno podržavao Gaddafija”. 

Izvor: Tanjug, Večernji list


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO