NATO i Rusija bez dogovora o raketnom štitu u Evropi

Rasmussen se nada da će početni dogovor biti postignut do narednog samita NATO-a u maju sljedeće godine (EPA)

Rusija i NATO nisu uspjeli da postignu dogovor u vezi sa planiranim raketnim štitom Alijanse u Evropi, a Moskva je upozorila da je ostalo sve manje vremena za dogovor.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je da šefovi diplomatija 28 zemalja članica NATO-a u četvrtak u Briselu nisu uspjeli da se dogovore sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, ali da su se složili da nastave sa pregovorima.

Bez kompromisa

Rasmussen je naveo da su “razlike ostale”, odbacivši tvrdnje Rusije da Alijansa ne uzima u obzir zabrinutost Moskve da bi raketni odbrambeni sistem NATO-a mogao da bude upotrijebljen protiv Rusije.

“Složili smo se da je važno da nastavimo da razgovaramo i da slušamo šta one druge brine”, rekao je generalni sekretar Alijanse.

Rasmussen je dodao da je NATO ponovio svoj poziv za saradnju sa Rusijom oko odbrambenih sistema i da se nada da će nekakav početni dogovor biti postignut do narednog samita NATO-a u maju sljedeće godine u Chicagu.

Ministar Lavrov izjavio je za novinare da je na sastanku ponovio zahtjev svoje zemlje da NATO treba da osigura pravno obavezujući dokument da odbrambeni sistem nije usmjeren protiv nje .

“Nama su potrebne jasne garancije da raketni štit neće biti usmjeren protiv naših strateških sposobnosti”, rekao je Lavrov.

On je također ocijenio da NATO nema želju da napravi kompromis.

Kao odgovor na planove NATO-a o raketnom štitu, Rusija je nedavno u Kaljingradu, na granici sa Poljskom i Litvanijom, članicama NATO-a, aktivirala radarski sistem za upozoravanje na približavanje raketa.

Upozorenja Moskve

Rusija je krajem novembra saopćila da će postaviti nove rakete koje će biti usmjerene ka lokacijama američke odbrane u Evropi ukoliko zvanični Washington nastavi sa planiranim štitom uprkos ruskoj zabrinutosti za ovaj plan.

Tom prilikom je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao da će Rusija postaviti projektile u regiji Kaljingrad te u drugim područjima ukoliko ona i NATO ne dođu do dogovora oko američkih odbrambenih planova.

Zvanična Moskva smatra da su planovi o raketnim štitovima u Evropi prijetnja ruskim nuklearnim snagama, no administracija američkog predsjednika Baracka Obame tvrdi kako su oni napravljeni kao način odbrane od mogućih napada iz Irana.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO