Al Jazeera dobitnik prestižne američke nagrade

Više od 40 posto čitalaca portala Al Jazeere English dolazi iz Sjeverne Amerike (Al Jazeera)

Al Jazeera English dobila je nagradu Alfred I. duPont za dostignuća u oblasti emitovanja i digitalnog novinarstva, saopćila je Škola za novinarstvo pri Columbia univerzitetu u New Yorku.

Nagrađeno je izvještavanje sedmičnog dokumentarnog programa “Fault Lines”, u kojem se uglavnom ispituje uloga Sjedinjenih Američkih Država u svijetu. Nagrađeni program ispitivao je spori oporavak u Haitiju šest mjeseci nakon zemljotresa.

Sebastian Walker, dopisnik Al Jazeere koji je izvještavao o Haitiju za “Fault Lines”, kazao je da je prestižna američka nagrada „indikacija kako su se stvari promijenile u smislu kako nas shvataju u SAD-u“.

„Pogotovo ove godine, desile su se velike promjene u tome kako Amerikanci vide Al Jazeeru, nakon naših izvještaja o prodemokratskim demonstracijama koje su podstakle Arapsko proljeće“, kazao je on.

Više od 40 posto čitalaca portala Al Jazeere English dolazi iz Sjeverne Amerike.

Dok mnogi Amerikanci programe Al Jazeere mogu gledati samo putem interneta, kanal Al Jazeere uvršten je na kablovsku mrežu Time Warner u New Yorku, a omogućeno je gledanje Al Jazeere i u Kanadi.

Izvori: Al Jazeera i agencije