Sanacija Fukushime trajat će 40 godina

Vađenje iskorištenog goriva iz deaktivacijskih bazena treba početi za otprilike dvije godine (EPA)
Vađenje iskorištenog goriva iz deaktivacijskih bazena treba početi za otprilike dvije godine (EPA)

Japanska vlada je u srijedu objavila novi vremenski plan sanacije nuklearne centrale Fukushime stradale u potresu, kojim se predviđa njeno rušenje i koje će se protegnuti kroz razdoblje od 40 godina s obzirom na jako teško stanje u kojem je centrala i na novu tehnologiju nužnu za taj pothvat.

„Radovi će se izvoditi u više etapa“, rekao je na konferenciji za novinare Goshi Hosono, japanski ministar za okoliš zadužen za havariju.

Vađenje iskorištenog goriva iz deaktivacijskih bazena treba početi za otprilike dvije godine i potrajat će nekoliko godina, a istovremeno će se ojačati sistemi hlađenja reaktora i bazena kao i različita postrojenja.

Vađenje otopljenog goriva iz reaktora 1, 2 i 3 počet će za deset godina i trajat će više od dvije decenije.

Hladni pogon

U oba ova slučaja nužna je nova tehnologija, istaknuo je Hosono, budući da se stručnjaci prvi put susreću s ovakvim slučajem. Zgrade su oštećene, nivo radijacije je povišen, a gorivo je u cijelosti ili djelomično palo na pod betonske oplate u tri od šest reaktora.

Potpuna sanacija centrale, koja je teško stradala u potresu i tsunamiju 11. marta, završit će se tek za 40 godina, predviđa japanska vlada.

Administracija azijske države je u petak odlučila staviti oštećene reaktore Fukushime u hladni pogon, što je važna etapa koja označava stabilizaciju centrale i najavljuje pripremu njenog rušenja.

Dok se centrala bude postupno rušila, vlasti će se morati pobrinuti za onečišćeni okoliš i za prognanike.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO