Sanacija Fukushime trajat će 40 godina

Vađenje iskorištenog goriva iz deaktivacijskih bazena treba početi za otprilike dvije godine (EPA)

Japanska vlada je u srijedu objavila novi vremenski plan sanacije nuklearne centrale Fukushime stradale u potresu, kojim se predviđa njeno rušenje i koje će se protegnuti kroz razdoblje od 40 godina s obzirom na jako teško stanje u kojem je centrala i na novu tehnologiju nužnu za taj pothvat.

„Radovi će se izvoditi u više etapa“, rekao je na konferenciji za novinare Goshi Hosono, japanski ministar za okoliš zadužen za havariju.

Vađenje iskorištenog goriva iz deaktivacijskih bazena treba početi za otprilike dvije godine i potrajat će nekoliko godina, a istovremeno će se ojačati sistemi hlađenja reaktora i bazena kao i različita postrojenja.

Vađenje otopljenog goriva iz reaktora 1, 2 i 3 počet će za deset godina i trajat će više od dvije decenije.

Hladni pogon

U oba ova slučaja nužna je nova tehnologija, istaknuo je Hosono, budući da se stručnjaci prvi put susreću s ovakvim slučajem. Zgrade su oštećene, nivo radijacije je povišen, a gorivo je u cijelosti ili djelomično palo na pod betonske oplate u tri od šest reaktora.

Potpuna sanacija centrale, koja je teško stradala u potresu i tsunamiju 11. marta, završit će se tek za 40 godina, predviđa japanska vlada.

Administracija azijske države je u petak odlučila staviti oštećene reaktore Fukushime u hladni pogon, što je važna etapa koja označava stabilizaciju centrale i najavljuje pripremu njenog rušenja.

Dok se centrala bude postupno rušila, vlasti će se morati pobrinuti za onečišćeni okoliš i za prognanike.

Izvor: Agencije