Prebjegli vojnici ubili osam sirijskih obavještajaca

Sirijska vojska u Himsu (AFP)

Odbjegli vojnici ubili su osam ljudi u napadu na zgradu obavještajne agencije u četvrtak na sjeveru zemlje, rekla je sirijska opoziciona grupa.

Napad se dogodio u provinciji Idlib, između gradova Jisr ash-Shugur i Latakije na Sredozemnom moru.

“Grupa dezertera napala je obavještajni centar avio-snaga. U sukobima koji su trajali tri sata poginulo je najmanje osam obavještajaca”, saopćila Sirijska posmatračka grupa za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Ova grupa i drugi aktivisti rekli su da je najmanje 20 osoba poginulo jučer u akcijama sirijskih snaga sigurnosti širom zemlje, većinom u provincijama Hama i Homs.

Masovna napuštanja armije

Al Jazeera je dobila ekskluzivan snimak prebjeglih sirijskih vojnika koji su se pridružili Slobodnoj sirijskoj vojsci (FSA), koja je svakim danom sve organiziranija i masovnija.

Vojnici kažu da su prebjegli iz redovne vojske, jer su bili prisiljeni otvoriti vatru na nenaoružane demonstrante.

Nedavni napad FSA na bazu obavještajne službe avijacije u predgrađu Damaska podigao je ugled boraca protiv vladavine Bashara al-Assada.

Procjenjuje se da ova armija ima između 1.000 i 25.000 članova raspoređenih u više od 22 bataljona diljem zemlje.

FSA je 16 novembra najavila formiranje privremenih vojnih vijeća s ciljem “svrgavanja vladajućeg režima, zaštite sirijskog civila, zaštitu privatnog i javnog vlasništva, te sprečavanja haosa i osvetničkih pohoda.”

Glavni opozicioni blok, Sirijski nacionalno vijeće (SNV), izrazilo je simpatije prema odbjeglim vojnicima, dajući im “legitimnu ulogu zaštite nenaoružanih prosvjednika”, ali da ne podržavaju ofanzivne operacije FSA-a.

Prema Wall Street Journalu, Burhan Ghalioun, predsjednik SNV-a, nedavno se u blizini turske granice sastao sa zapovjednicima FSA.

Ghalioun je rekao da je postignut sporazum sa zapovjednicima FSA da se vojne operacije fokusiraju isključivo na zaštitu civila sirijskih, a ne na ofenzivnih operacija.

“Mi ne želimo imati, nakon pada režima u Siriji, naoružane strukture izvan kontrole države”, rekao je Ghalioun.

Suspenzija sporazuma

Sirijska vlada suspendirala je sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom kao odgovor na sankcije Ankare koje je najavio turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu, objavila je sirijska televizija, javlja Srna.

Vlada razmatra također uvođenje i drugih mjera prema Turskoj, navodi novinska agencija Sana.

Ankara je 30. novembra uvela ekonomske sankcije Damasku, koje između ostalog, predviđaju zamrzavanje strateškog partnerstva sa Sirijom, zamrzavanje sredstava koja pripadaju predsjedniku al-Assadu i članovima njegove vlade, kao i embargo na isporuku oružja Siriji.

Prethodno je Sirija najavila povlačenje iz Mediteranske unije kao odgovor na sankcije koje je uvela EU ovoj zemlji.

Od sredine marta u Siriji traju protesti koje režim pokušava nasilno da uguši. Prema podacima UN, u represiji prema demonstrantima poginulo je najmanje 4 000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije