I Moskva će spašavati euro

EU i Rusija: Dva su tržišta jednostavno međuovisna (AFP)

Nakon današnjeg samita Rusije i Evropske unije u Briselu, prilično je izvjesno da će u spašavanju eura sudjelovati i službena Moskva.

Na upit novinara bi li Rusija bila spremna izdvojiti oko 20 milijardi dolara, ruski predsjednik Dmitri Medvedev je odgovorio kako su spremni pomoći. Koliko, nije precizirao.

“Medvedev je rekao da Evropa, prije svega, mora sama sebi pomoći”, javila je iz Brisela reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

No, interes je zasigurno obostran, s obzirom na to da je upravo Unija najveći trgovinski partner Rusije.

Ruski predsjednik i predstavnici vlade u Brisel su stigli svjesni interesa vlastite zemlje za spašavanje eura. Rusija ima 40 posto zaliha u europskoj valuti, a Europska unija joj je najveće izvozno tržište.

Obostrani utjecaj

Kriza eura ugrožava i rusku ekonomiju. Stoga je i pomoć iz Moskve bila očekivana.

 „Nije tajna da je stanje teško i da situacija u euro zoni utječe na sve vlade. Evropska unija je uistinu naš najveći partner. Nadamo se kako će naše kolege uspjeti prevladati sadašnje probleme. Gotovo smo sigurni u to, a imamo i naše interese također“, rekao je Medvedev.

Evropa četvrtinu plina osigurava iz Rusije, a dva su tržišta međuovisna.

„Mi smo Rusiji najveći izvozni partner, a Rusija je Evropskoj uniji treći. Obostrano utječemo na uspjehe jednih i drugih“, kazao je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

I EU i Rusija su na raskršćima, ekonomskim i političkim, poruka je Brisela. No, dok su evropski parlamentarci u srijedu zatražili ponavljanje ruskih izbora, zbog sumnje u neregularnosti, briselski čelnici bili su znatno umjereniji.

„Mi u Evropi nastojimo vratiti povjerenje u euro. No, pitanja s kojima se suočava Rusija nisu manje važna. Hoće li se uspjeti ostvariti vizija suvremene Rusije 21-og vijeka, temeljena na demokratskim vrijednostima, modernoj ekonomiji i potrebnim političkim promjenama?“, pitao je Herman van Rompuy, predsjednik Evropskog vijeća.

Ta se poruka shvaća i kao poziv za poštene predsjedničke izbore koji na proljeće slijede u Rusiji, a na kojima se kandidirao i Vladimir Putin.

Medvedev je izjavio da je stav Evropskog parlamenta da izbore treba ponoviti naišao na jednodušnu osudu ruskih parlamentaraca, kako iz vladajuće stranke, tako i iz opozicije, javio je Tanjug.

“To su naši izbori, i o njima može da odlučuje samo naš parlament”, rekao je Medvedev.

Novinarka Al Jazeere Katarina Drlja je javila kako Herman van Rompuy, predsjednik Evropskog vijeća, nije dalje zaoštravao retoriku, te je kazao kako je Evropa zabrinuta nepravilnostima. 

Od poštivanja ljudskih prava i vladavine zakona ovisit će i liberalizacija viznog režima. Najavljeno je kako bi se mogla olakšati kratka putovanja ruskih građana u Evropsku uniju nakon uvođenja biometrijskih pasoša.

Tehnički koraci

Dvije strane su u četvrtak postigle dogovor o tehničkim koracima koje treba preduzeti kako bi Rusija dospjela na listu zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u zemlje EU, javio je Tanjug.

“Cilj je da se između Rusije i Evrope u budućnosti potpuno ukinu vize”, rekao je Medvedev, osvrćući se na započeti proces koji će trajati najmanje dvije godine.

Barroso je najavio da će za početak biti skraćena procedura dobijanja viza za ruske novinare, biznismene i predstavnike nevladinih organizacija.

On je na žalbu ruske novinarke da joj je poslije duge procedure izdata viza na samo tri dana odgovorio:”Idući put dobit ćete vizu na šest dana”.

Pored toga, dvije strane su razmijenile mišljenja o energetici, situaciji na Bliskom istoku, i regionalnim pitanjima među kojima je Medvedev pomenuo Balkan, ali nije zalazio u detalje.

Izvor: Al Jazeera i agencije