Merkel predvodi listu najmoćnijih žena

Angela Merkel predvodi listu 100 najutjecajnijih žena na svijetu (EPA)

Američki magazin Forbes sačinio je listu najmoćnijih žena svijeta u 2011. godini, a na prvom mjestu se našla njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona predvodi listu 100 najutjecajnijih žena, na kojoj su uglavnom zastupljene političarke, poslovne žene, ali i neke iz svijeta medija i zabave.

Merkel slijede još dvije političarke: američka državna tajnica Hillary Clinton i predsjednica Brazila Dilma Rousseff.

“Naša lista odražava raznoliki i dinamični put žena današnjice do moći, bilo da vode nacije ili odlučuju o ključnim pitanjima našeg vremena”, kaže se u izjavi izdavača i predsjednice ForbesWomen Moire Forbes.

Prošlogodišnja predvodnica liste Michelle Obama ove godine našla se na osmom mjestu.

Najmlađa žena na listi je je 25-godišnja pop zvijezda Lady Gaga, koja je na 11. mjestu, a najstarija britanska kraljica Elisabetha Druga (85), koja je na 49. mjestu.

Nova direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Legarde  je na devetom mjestu, a holivudska zvijezda Angelina Jolie na 29. mjestu.

Forbes objavljuje da je na listi 100 najutjecajnijih osam šefica država i 29 šefica kompanija. One u prosjeku imaju 54 godine, a zajedno kontroliraju oko 30.000 milijardi dolara.

Među deset najmoćnijih dama još su: Indra Nooyi, generalna direktorica kompanije PepsiCo; Sheryl Sandberg, generalna direktorica društvene mreže Facebook; Melinda Gates, kopredsjednica Bill & Melinda Gates Foundation; Sonia Gandhi, predsjednica Kongresne partije Indije; Irene Rosenfeld, generalna direktorica kompanije Kraft Foods.

Izvor: Agencije