Merkel predvodi listu najmoćnijih žena

Angela Merkel predvodi listu 100 najutjecajnijih žena na svijetu (EPA)
Angela Merkel predvodi listu 100 najutjecajnijih žena na svijetu (EPA)

Američki magazin Forbes sačinio je listu najmoćnijih žena svijeta u 2011. godini, a na prvom mjestu se našla njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona predvodi listu 100 najutjecajnijih žena, na kojoj su uglavnom zastupljene političarke, poslovne žene, ali i neke iz svijeta medija i zabave.

Merkel slijede još dvije političarke: američka državna tajnica Hillary Clinton i predsjednica Brazila Dilma Rousseff.

“Naša lista odražava raznoliki i dinamični put žena današnjice do moći, bilo da vode nacije ili odlučuju o ključnim pitanjima našeg vremena”, kaže se u izjavi izdavača i predsjednice ForbesWomen Moire Forbes.

Prošlogodišnja predvodnica liste Michelle Obama ove godine našla se na osmom mjestu.

Najmlađa žena na listi je je 25-godišnja pop zvijezda Lady Gaga, koja je na 11. mjestu, a najstarija britanska kraljica Elisabetha Druga (85), koja je na 49. mjestu.

Nova direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Legarde  je na devetom mjestu, a holivudska zvijezda Angelina Jolie na 29. mjestu.

Forbes objavljuje da je na listi 100 najutjecajnijih osam šefica država i 29 šefica kompanija. One u prosjeku imaju 54 godine, a zajedno kontroliraju oko 30.000 milijardi dolara.

Među deset najmoćnijih dama još su: Indra Nooyi, generalna direktorica kompanije PepsiCo; Sheryl Sandberg, generalna direktorica društvene mreže Facebook; Melinda Gates, kopredsjednica Bill & Melinda Gates Foundation; Sonia Gandhi, predsjednica Kongresne partije Indije; Irene Rosenfeld, generalna direktorica kompanije Kraft Foods.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO