Sienna Miller i J.K. Rowling protiv Murdocha

Sienna Miller: "Neumoljivo prisluškivana" (AFP)

Autorica Harry Pottera J.K. Rowling optužila je britanske medije da su ugrozili privatnost njezine djece. Jedan novinar je čak ubacio pismo u đačku torbu njezine kćerke, kaže Rowling, prenosi AFP.

Rowling, čije su knjige o dječaku čarobnjaku prodane u više od 400 miliona primjeraka, iz kojih je nastalo nekoliko unosnih filmova, rekla je također da je bila prisiljena preseliti se iz jedne kuće nakon samo dvije godine zbog medija.

“Osjetila sam se napadnutom”, rekala je Rowling sudskom vijeću koje vodi Brian Leveson po nalogu premijera Davida Camerona.

Autorica je rekla da je pokušala držati djecu izvan centra medijske pažnje i pružiti im normalno djetinjstvo. Ali, po njenim riječima, neki mediji su to vidjeli kao “izazov”.

Sienna Miller žrtva prisluškivanja 

Tokom današnjeg davanja iskaza za Leveson istragu o hakiranju mobitela i etici u britanskim medijima, glumica Sienna Miller je opisala kako su je paparazzi maltretirali iz dana u dan.

“Nekoliko godina me neumoljivo slijedilo 10 do 15 fotografa, gotovo svaki dan”, izjavila je Sienna Miller, prenosi AP.

Britanski Telegraph piše kako je slavna britanska glumica u svjedočenju izjavila da je postala paranoična i nije vjerovala nikome oko sebe.

Nije joj bilo jasno kako mediji dolaze do informacija koje je podijelila samo sa četvero najbližih članova porodice – sve dok nije saznala za prisluškivanje mobitela i hakiranje e-mailova.

Miller je dodala da joj je se život dramatično promijenio otkako je paparazzima sudski zabranila prilaženje.

“Svašta sam doživjela, od toga da me pljuju do verbalnog zlostavljanja. Namjera im je bila da dobiju moju što snažniju reakciju.”

Leveson istraga je ime dobila po glavnom istražitelju lordu Brianu Levesonu, kojega je imenovao britanski premijer David Cameron nakon izbijanja afere prisluškivanja slavnih osoba u Velikoj Britaniji.

Većina kontroverznih slučajeva je bila povezana s tabloidom News of the World, ali i drugim britanskim tabloidima koje je izdavao News International koji je opet u vlasništvu multinacionalnog medijskog konglomerata News Corporation.

Predsjednik ove multikorporacije je moćni Rupert Murdoch pa je istraga pod budnim okom britanske javnosti.

Hugh Grant optužio ‘Mail on Sunday’

Britanski glumac Hugh Grant je tokom saslušanja u ponedjeljak optužio list Mail on Sunday da je hakirao njegov mobilni telefon, javlja Tanjug.

Kako prenosi BBC, poznati glumac je kazao da ne može zamisliti na koji je drugi način list mogao 2007. godine doći do priče o njegovim ljubavnim jadima sa tadašnjom djevojkom Jamimom Khan nego prisluškivanjem njegovih telefonskih razgovora.

Grantovim svjedočenjem je po prvi put inkriminiran i jedan list koji ne pripada medijskom tajkunu Rupertu Murdochu, čiji je tabloid News of the World u julu zbog skandala sa ilegalnim prisluškivanjima morao biti ugašen.

Glumac je naveo i slučaj iz 1995. godine kada je obijen njegov stan u Londonu.

“Vrata su bila otrgnuta iz šarki. Ništa nije bilo ukradeno, što je bilo veoma čudno”, ispričao je Grant, dodajući da je ubrzo nakon toga u žutoj štampi objavljen detaljan opis njegovog stana.

On je optužio i tabloide Sun i Daily Express za kršenje njegove privatnosti time što su objavili detalje iz njegovog ljekarskog kartona.

Narednih dana će pred sudijom Levesonom svjedočiti 46 osoba, uključujući današnje svjedoke Joanne Rowling i Siennu Miller.

Svoja brutalna iskustva sa žutom štampom iznijet će i roditelji čija su djeca oteta ili ubijena.

Izvor: Agencije