Lokacije štita SAD mogu biti ruska meta

Medvedev upozorio da Moskva može pokrenuti uzvratnu akciju (EPA)

Rusija će postaviti nove rakete koje će biti usmjerene ka lokacijama američke odbrane u Evropi ukoliko zvanični Washington nastavi sa planiranim štitom uprkos ruskoj zabrinutosti za ovaj plan, kazao je danas predsjednik Dmitrij Medvedev.

Rusija će postaviti projektile u regiji Kaljingrad koja se nalazi na krajnjem zapadu države, te u drugim područjima ukoliko ona i NATO ne dođu do dogovora oko američkih odbrambenih planova, naveo je Medvedev u oštrom saopćenju.

Zvanična Moskva smatra da su planovi o raketnim štitovima u Evropi prijetnja svojim nuklearnim snagama, no administracija američkog predsjednika Baracka Obame tvrdi kako su oni napravljeni kao način odbrane od mogućih napada iz Irana.

Rasmussen razočaran

 

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen je izjavio kako je “razočaravajuća” prijetnja Medvedeva da će rasporediti rakete prema budućem protivraketnom štitu SAD-a i NATO-a u Evropi.

“Sugestija da je raspoređivanje raketa u regijama blizu Alijanse odgovarajući odgovor na NATO-ov sistem je vrlo razočaravajuća”, naveo je Rasmussen u saopćenju i ponovo potvrdio da Rusija nije meta NATO-ovog sistema.

“Takvo raspoređivanje bi bilo povratak u prošlo doba i ne bi bilo u skladu sa strateškim odnosima koje su NATO i Rusija odlučili uspostaviti i s duhom dijaloga koji se trenutno odvija u vezi s raketama”, dodao je on.

Blokirani razgovori

Rusija je pristala na razmatranje NATO-ovog prijedloga prošle jeseni da se sarađuje na planu raketnog štita, ali su razgovori blokirani zbog neslaganja u načinu rada sistema. Rusija inzistira da sistemom se zajedno upravlja, što je NATO odbio.

Medvedev je također upozorio kako bi Moskva mogla odustati od novog dogovora START o kontroli oružja sa SAD i zaustaviti druge pregovore na ovu temu ukoliko SAD nastavi sa svojim planom.

Amerikanci su se nadali kako bi dogovor stimulirao napredak u ambicioznim planovima kontrole svjetskog naoružanja, no pregovori su trenutno zamrznuti.

„SAD i njihovi partneri u NATO-u do sada nisu razmatrali našu zabrinutost oko Evropske raketne odbrane“, naveo je Medvedev, dodavši kako će, ukoliko Alijansa nastavi sa „izgradnjom kamenog zida“ oko Rusije, Moskva pokrenuti uzvratnu akciju.

Reakcija Alijanse

Američka administracija planira postaviti radare i presretne rakete na kopnu i moru Evrope tokom narednih deset godina, a potom ih nadograđivati.

Medvedev je upozorio kako će Rusija u Kaljingradu na Baltičkom moru postaviti rakete kratkog dometa Iskander, te drugo oružje na zapadu i jugu države koje će za cilj imati lokacije američkog štita.

Dodao je kako će u budućnosti ruske nuklearne rakete biti opremljene sa sistemima koji će im pomoći u probijanju odbrambenih sistema.

Prijetnje razmještanjem raketa u neposrednoj blizini saveznika u NATO-u nisu korisne, poručeno je danas Rusiji iz sjedišta Alijanse u Briselu povodom izjave Medvedeva.

„Primili smo k znanju ono što je rekao predsjednik Medvedev i to ćemo pažljivo analizirati. Prijetnje razmještanjem raketa u neposrednoj blizini saveznika u NATO nisu korisne“, rekla je portparolka NATO-a Oana Lungescu.

Istovremeno, Lungescu je rekla da NATO pozdravlja to što je Medvedev još jednom podvukao da Rusija ne zatvara vrata nastavku dijaloga sa SAD i NATO o protivraketnoj odbrani i da je spremna za praktičnu saradnju u toj oblasti.

Izvor: Agencije