Barroso: Grčka mora i sama sebi pomoći

Papademos i Barros: Presudno vrijeme za Grčku (EPA)

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Lukasom Papademosom, poslije sastanka u Briselu, izrazio podršku “herkulovskim naporima” koje čini nova grčka koaliciona vlada da tu zemlju izvuče iz krize.

Barroso je ponovo naglasio da “sve grčke političke sile moraju zajedno da rade i podrže vladine napore” u ovo presudno vrijeme za Grčku, javila je grčka novinska agencija ANA.

On je naveo da koaliciona vlada u Grčkoj pruža odlučnu poruku o političkoj stabilnosti u toj zemlji.

Od presudne važnosti

Barroso je izrazio uvjerenost da će Grčka primijeniti odluke donijete 26. oktobra, naglasivši da je grčki premijer ponovio obećanje da će njegova zemlja ispuniti obaveze, prenio je Tanjug.

“Povjerenje i odlučnost su od presudne važnosti, ne samo za međunarodnu zajednicu da bi nastavila da finansira Grčku, već i za međunarodna tržista”, ocijenio je on.

Barroso je grčkog premijera uvjeravao da Komisija čini sve što je u njenoj moći da pomogne Grčkoj putem programa tehničke pomoći, uz uslov da Grčka želi sama sebi da pomogne i ostvari širi politički konsenzus.

Papademos je, sa druge strane, izjavio da Grčka namjerava da u potpunosti ispoštuje odluke donijete na Evropskom samitu u oktobru i naglasio da su se sve glavne političke stranke u zemlji obavezale na to oformivši novu koalicionu vladu.

On je takođe izrazio uvjerenost da će te obaveze biti ispunjene na način koji će raspršiti sumnje Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) po pitanju odlučnosti grčkih vlasti da ispune svoje obaveze.

Na pitanje o pismenoj garanciji koju su evropske vlasti tražile od grčkih stranačkih lidera, Papademos je rekao da će grčka vlada obezbijediti takve garancije.

On je podvukao da je veoma važno da grčki politički lideri pozitivno odgovore na zahtev Evrogrupe i MMF-a o pismenim garancijama, dodajući, međutim, da način na koji će stranački lideri te garancije dati u potpunosti zavisi od njih.

I predsjednik Evropskog saveta Herman van Rompuy rekao je da je sastanak sa grčkim premijerom bio uspješan.

“Premijer je ponovio čvrstu namjeru svoje vlade, koju podržavaju sve političke partije, da primijeni program dogovoren sa Trojkom”, naveo je Rompuyj koji je ponovo naglasio spremnost evrozone da nastavi da obezbjeđuje pomoć Grčkoj.

Vratiti povjerenje

“Takođe u potpunosti podržavamo kontinuirane pregovore grčkih vlasti sa privatnim kreditorima, a novi program u okviru evropskog fonda za finansijsku stabilnost trebalo bi brzo da bude dogovoren”, ocijenio je Rompuy.

„Situacija je veoma zahtjevna. Grčki narod je već podnio velike napore. Međutim, još mnogo treba da bude učinjeno da bi se povratila stabilnost, povjerenje i rast“, rekao je Rompuyj dodajući da evrozona, očigledno prolazi kroz težak period. 

On je ponovio da je važno je da zemlje članice strogo poštuju svoje obaveze kako po pitanju fiskalne politike, tako i po pitanju strukturnih reformi da bi se podstakao privredni rast, kao i rast zaposlenosti.

Sve institucije EU, dodao je Rompuy, moraju da učine sve što je u njihovoj moći da povrate povjerenje, stabilnost, privredni rast i zaposlenost.

Izvor: Agencije