Vođe Crvenih Kmera na optuženičkoj klupi

Narod Kambodže zahtijeva pravdu za zločine koje su šefovi Crvenih Kmera počinili za vrijeme svoje vladavine (EPA)
Narod Kambodže zahtijeva pravdu za zločine koje su šefovi Crvenih Kmera počinili za vrijeme svoje vladavine (EPA)

Tri desetljeća nakon jednog od najgorih zločina dvadesetog vijeka, u kambodžanskoj prijestolnici Phnom Penhu počelo je suđenje trojici vođa Crvenih Kmera koji su optuženi za organiziranje masakara poznatih kao “polja smrti”.

Sudija Nil Nonn je pročitao imena trojice optuženih – Nuon Chea, Khieu Samphan i Ieng Sary – nakon što je suđenje, pred tribunalom pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, u ponedjeljak proglasio otvorenim.

Sva tri optuženika izjasnili su se da nisu krivi po optužnicama koje uključuju zločine protiv čovječnosti, genocid, protjerivanje na vjerskoj osnovi, ubistva i mučenja, koja su proizašla iz brutalne četverogodišnje vlasti Crvenih Kmera u periodu od 1975. do 1979. godine.

Nuon Chea, 85, smatra se glavnim ideologom Crvenih Kmera i „Brat Broj Dva“ Pol Pota, bivšeg vođe grupe koji je umro u džunglama Kambodže 1998. godine, skoro dvije decenije nakon što ga je s vlasti svrgnula vijetnamska invazija.

Khieu Samphan, 80, bivši je šef države, dok je osamdesetšestogodišnji Sary bio ministar vanjskih poslova Crvenih Kmera.
Sedamdesetdevetogodišnja leng Thirith, Saryjeva supruga i bivša ministrica socijalnih pitanja, proglašena je nepodobnom za suđenje jer boluje od Alzheimerove bolesti.

Procjenjuje se da je 1.7 miliona ljudi ubijeno kroz egzekucije, gladovanje, iscrpljenost ili zbog nedostatka medicinske pomoći, što je rezultat politike Crvenih Kmera. Ovaj pokret, inspiriran maoističkim idejama, pretvorio je Kambodžu u prisilni radni logor, u pokušaju da stvori čisto agrarno socijalističko društvo.

Intelektualci, poduzetnici, i ostali koji su smatrani prijetnjom idealima Crvenih Kmera su zatvarani, mučeni i često ubijani.

Prijašnje osude

Tribunal koji je osnovan 2006. godine, do sada je imao samo jedan slučaj. Prošlog jula je osudio Kaing Guek Eava, poznatijeg kao Duch, bivšeg šefa notornog zatvora S-21, na tridesetpetogodišnju zatvorsku kaznu za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i druga djela.

Rodbina žrtava plakala je u nedjelju, dok su pjevali i palili tamjane pored vitrine prepune lobanja u Choeung Ek centru za genocid, memorijalu napravljenom u jednom polju u Phnom Penhu gdje su Crveni Kmeri održavali masovna smaknuća.

“Želim napomenuti žrtve i tražiti od njih da kroz ovo suđenje pronađu pravdu za one koje je ubio režim Crvenih Kmera“, rekao je osamdesetogodišnji Chum Mey, jedan od dvojice preživjelih iz zatvora S-21.

Huy Vannak, glasnogovornik tribunala, ovaj je postupak nazvao „najvažnijim na svijetu“, zbog funkcija koje su uključeni obavljali.

“Ovo je poruka da je suđenje, koje su preživjeli čekali više od tri desetljeća, konačno počelo“, rekao je Vannak.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO