Čečenski lider zaprijetio Turskoj

Umarov tvrdi da je oružje za likvidaciju u Tursku uneseno u ruskoj diplomatskoj pošiljci (AP)

Vođa čečenskih separatista Doku Umarov, optužen za terorističke napade u Moskvi, zaprijetio je osvetom Turskoj nakon što su trojica Čečena ubijeni u Istanbulu.

U video poruci, objavljenoj na internet stranici čečenskih pobunjenika Kavkaski centar, Umarov je kasno u nedjelju izjavio da su trojicu Čečena u septembru ispred jedne džamije u Istanbulu ubili ruski agenti uz “prećutnu saglasnost turske tajne službe”.
    
Ruski istražitelji saopćili su nešto kasnije da su dvojica od trojice ubijenih osumnjičeni za bombaški napad na moskovski aerodrom Domodedovo, koji se desio u januaru.
    
„Ukoliko ne preduzmete mjere, onda ćemo ih preduzeti mi, uz pomoć Allaha, u to nema sumnje. Ako mi budemo preduzeli te mjere, Rusija neće više planirati ubistvo nijedne osobe s Kavkaza na vašem tlu“, rekao je Umarov u prijetećem obraćanju turskom narodu i premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu. 
    
Umarov, koji je na snimku obučen u maskirnu uniformu i okružen pristalicama, tvrdi da su ruski agenti ušli u Tursku maskirani kao turisti, ili uz pomoć turskih građevinskih firmi.
    
On je u poruci takođe rekao da je oružje za likvidaciju u Tursku uneseno u ruskoj diplomatskoj pošiljci.

‘Krv i suze’
    
Umarov, lider grupe Kavkaski emirati, ranije je preuzeo odgovornost za ubistvo 37 osoba na moskovskom aerodromu, kao i za samoubilački bombaški napad na moskovski metro, u kojem je poginulo 40 osoba. 

Nakon napada na aerodrom u Moskvi, u kojem je također ranjeno više od 180 ljudi, Umarov je u video poruci poručio da Rusiji slijedi još takvih napada ako ne dozovli da Kavkaz postane „nezavisna islamska država u kojoj će vladati šerijatski zakon“.  

Prije ovog napada zaprijetio je Rusiji da će 2011. za nju biti godina „krvi i suza“.

Kremlj je vodio dva rata protiv separističkih pobunjenika u Čečeniji tokom devedestih godina, ali pobune su se nakon toga proširile i na susjedne regione kao što su Dagestan i Ingušetija.

Izvor: Agencije