Prvi Ramazanski bajram bez Gaddafija

Libijske porodice na Trgu mučenika proslavljaju Bajram i pad Gaddafija (Reuters)

Libijci, oduševljeni padom svoga dugogodišnjeg vođe Muammara Gaddafija, slavili su u srijedu, 31. avgusta kraj ramazanskog posta, iako je zbačeni vođa i dalje u bijegu a njegove snage odbijaju ultimatum koji su im za predaju postavile nove libijske vlasti.

Hiljade Libijaca okupilo se na Trgu mučenika u centru Tripolija kako bi obavili bajramski namaz i proslavili Ramazanski bajram koji označava završetak mjeseca posta.

Mrzili vlastite živote

“Ovo su najljepše molitve. Ispunjeni smo radošću, zbog Gaddafija smo mrzili vlastite živote… Ovdje smo kako bismo pokazali radost zbog kraja 42-godišnje represije i ugnjetavanja”, kazao je Hetem Gureish, 31-godišnji trgovac iz Tripolija. “Ovo je najljepši Bajram i najljepši dan u 42 godine.”

U bajramskom govoru (hutbi) koji je prenosila Al Jazeera, imam je naveo da je, nakon pada „diktatora i tiranina“, ovo istinski blagdan za narod Libije.

Okarakterizirao je revoluciju kao najveću u savremenom dobu. Pozvao je Libijce na jedinstvo, izražavajući zahvalnost Kataru, Emiratima i međunarodnoj zajednici na podršci revolucionarima.

Dodao je da je Libiji potreban oporavak u svim područjima. U tome će joj trebati pomoć svih zemalja.

Otvorene radnje

U Tripoliju su trgovačke radnje ponovo otvorene. Ulice su pune ljudi i život se vratio u prijestolnicu unatoč pojačanim mjerama sigurnosti.

Sigurnost na glavnom trgu u Tripoliju na kojem je Gaddafi 1. septembra trebao obilježiti 42 godine dolaska na vlast vojnim udarom pojačana je i naoružani vojnici sa psima provjeravaju vjernike a snajperisti s krovova nadziru stanje i eventualno pojavljivanje snaga odanih Gaddafiju.

„Da, po prvi put osjećamo slobodu, usprkos teškom stanju. Izdržat ćemo i ovo, kao što smo više od četrdeset godina trpjeli tiranski režim“, kaže Na'mi Misbah, službenik iz Tripolija.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO