Google na sudu i zbog dominacije u digitalnom oglašavanju

Američko ministarstvo pravde i neke savezne države, predvođene Virdžinijom, tužile su Google da monopolizira tržište za digitalno oglašavanje i podriva konkurenciju.

Kompanija je negirala optužbe i dodala da će, 'ako tužba uspije, to usporiti inoviranje, povećati naknade za oglašavanje i otežati razvoj hiljadama malih firmi i izdavača' (EPA)

Američki savezni sud u državi Virdžiniji odredio je 9. septembar za početak suđenja kompaniji Google, zbog optužbi za zloupotrebu dominacije tehnologije digitalnog oglašavanja.

Tužbom, koju su u januaru 2023. podnijeli Američko ministarstvo pravde i neke savezne države, predvođene Virdžinijom, Google je optužen da monopolizira tržište za digitalno oglašavanje i podriva konkurenciju, prenio je Reuters.

Kompanija je negirala optužbe i dodala da će, „ako tužba uspije, to usporiti inoviranje, povećati naknade za oglašavanje i otežati razvoj hiljadama malih firmi i izdavača“.

Već na sudu zbog drugih tužbi

Google već ima zakazano suđenje u martu 2025. na američkom saveznom sudu u Teksasu, gdje slična tužba te i drugih država treba osporiti metodologije kompanije u području reklamnih tehnologija.

Britanska agencija napominje i da se u trećem slučaju u maju očekuje kako će sudija u Washingtonu saslušati završne riječi u vezi s tužbama Ministarstva pravde SAD-a, države Kolorado i drugih zbog dominacije Googlea u pretrazi na internetu.

Izvor: Agencije