Microsoft investira dvije milijarde eura u španske ‘data’ centre

Novac će biti upotrijebljen za proširenje infrastrukture za umjetnu inteligenciju (AI) i računarstvo u oblaku.

Novac će biti investiran u naredne dvije godine (Reuters - Ilustracija)

Američki digitalni div Microsoft najavio je da će uložiti gotovo dvije milijarde eura u podatkovne centre za aplikacije umjetne inteligencije u Španiji, uz planiranu infrastrukturu u Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Taj iznos, prema objavi španskog premijera Pedra Sancheza i direktora Microsofta Brada Smitha, bit će investiran u iduće dvije godine, javila je dpa.

Novac će biti upotrijebljen za proširenje infrastrukture za umjetnu inteligenciju (AI) i računarstvo u oblaku (cloud), napisao je Smith na online platformi X, nekadašnjem Twitteru.

Investicije i u Njemačkoj, Velikoj Britaniji te Australiji

Smith je nedavno najavio da će Microsoft u iduće dvije godine uložiti gotovo 3,3 milijarde eura u proširenje kapaciteta podatkovnih centara za aplikacije za AI i za računarstvo u oblaku u Njemačkoj.

Najveća pojedinačna investicija u Microsoftovoj 40-godišnjoj historiji uključuje i program obuke za umjetnu inteligenciju, koji bi trebao privući do 1,2 miliona Nijemaca.

Prošlog novembra Microsoft je obećao da će do 2026. uložiti 2,5 milijardi funti (2,9 milijardi eura) za razvoj umjetne inteligencije u Velikoj Britaniji. Mjesec ranije, Smith je najavio i pet milijardi australskih dolara (tri milijarde eura) ulaganja u sektor umjetne inteligencije u Australiji, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije