Češka planira izgraditi četiri nuklearna reaktora

Češki premijer Petr Fiala je rekao kako bi odluka o izgradnji više reaktora mogla smanjiti cijenu po reaktoru do 25 posto.

Češka već koristi šest nuklearnih reaktora koji proizvode trećinu električne energije u državi (Reuters - Ilustracija)

Vlada Češke saopćila je kako planira izgraditi četiri nuklearna reaktora umjesto, kako je prvobitno planirala, samo jedan, s obzirom na to da ta evropska država želi postati energetski nezavisna i prekinuti upotrebu fosilnih goriva.

Češki premijer Petr Fiala je rekao kako bi odluka o izgradnji više reaktora mogla smanjiti cijenu po reaktoru do 25 posto. Rokovi izgradnje i tačne lokacije za reaktore još nisu određeni, javlja AP.

Tri kompanije, američki Westinghouse, francuski EDF i korejski KHNP, prvobitno su podnijele ponude za izgradnju jednog reaktora u nuklearnoj elektrani Dukovani. Planirano je da počne s radom do 2036. godine.

U okviru svojih ponuda kompanije su, također, dostavile neobavezujuće ponude za izgradnju još tri nuklearna reaktora.

U neočekivanom razvoju događaja Vlada je objavila da ponuda Westinghousea nije ispunila uvjete tendera, a samo od EDF i KHNP je zatraženo da podnesu nove, proširene ponude još u aprilu.

Ministar industrije i trgovine Jozef Sikela je rekao da će procjene ponuda biti završene do kraja maja.

Ključ za dovoljno struje

Češka već koristi šest nuklearnih reaktora koji proizvode trećinu električne energije u državi. Osim četiri u Dukovaniju, državna elektroprivredna kompanija CEZ upravlja s dva reaktora od 1.000 megavata u elektrani Temelin.

Za razliku od svojih zapadnih susjeda Austrije i Njemačke, Češka značajno povećava korištenje nuklearne energije i obnovljivih izvora energije nakon što je odlučila ukinuti ugalj za proizvodnju energije do 2033. godine s ciljem smanjenja emisije ugljika.

Premijer Fiala je rekao da je nuklearna energija “ključna za osiguravanje dovoljno struje po razumnim cijenama”.

Još dvije članice Evropske unije, Slovačka i Mađarska, rade na proširenju proizvodnje nuklearne energije. Poljska je izabrala Westinghouse da gradi svoju prvu nuklearnu elektranu kao dio napora da se sagorijeva manje uglja i stekne veća energetska nezavisnost.

Izvor: Agencije