Kinom će juriti voz koji može dostići brzinu od 450 ‘na sat’

Ulaskom u promet modela ‘CR450’ očekuje se da će se trajanje putovanja brzim vozom na liniji Peking – Šangaj, koje sada traje više od četiri sata, smanjiti na 2,5 sata.

Brzi vozovi koji se trenutno koriste u Kini mogu dostići maksimalnu brzinu od 350 kilometara na sat (Reuters - Ilustracija)

Kina planira tokom ove godine završiti testove i proizvodnju prototipa modela CR450, domaće proizvodnje brzih vozova serije Fuxing, koji mogu postići brzinu i do 450 kilometara na sat.

Kako navodi list South China Morning Post, Državne željeznice Kine objavile su najnovije informacije o fazama razvoja vozova nove generacije, prenosi Anadolija.

Proces razvoja i testiranja prototipa modela CR450, čija maksimalna brzina će iznositi 450 kilometara na sat, trebao bi biti završen ove godine.

Nadogradnja tehnologije

Planirano je da voz bude zvanično pušten u promet već 2025. godine.

Kako se navodi, planirano je uspostavljanje nove infrastrukture za voz nove generacije, tako što će se nadograditi tehnologije automatskog upravljanja, kormila i šina.

Brzi vozovi koji se trenutno koriste u Kini mogu dostići maksimalnu brzinu od 350 kilometara na sat.

Ulaskom u promet modela CR450 očekuje se da će se trajanje putovanja brzim vozom na liniji Peking – Šangaj, koje sada traje više od četiri sata, smanjiti na 2,5 sata.

Izvor: Agencije