Američki astronaut vratio se na Zemlju nakon skoro godinu dana u svemiru

Frank Rubio lansiran je na ruskom svemirskom brodu Sojuz MS-22, zajedno sa kosmonautima Sergejem Prokopjevom i Dmitrijem Petelinom.

Rubio je oborio rekord za najduži boravak u svemiru, a vratio se na Zemlju nakon 371 dana u svemiru (EPA)

Astronaut Frank Rubio, koji je postao rekorder američke svemirske agencije NASA-e po broju provedenih dana u kontinuitetu u svemiru, tačnije na Međunarodnoj svemirskoj stanici, vratio se na Zemlju, javlja Anadolija.

Oborio je rekord za najduži boravak u svemiru, a vratio se na Zemlju u srijedu nakon 371 dana.

“NASA-in astronaut Frank Rubio završio je svoje rekordno vrijeme u svemiru slijetanjem uz pomoć padobrana u svemirsku letjelicu Soyuz MS-23 na stepu Kazahstana, jugoistočno od udaljenog grada Dzhezkazgana, u 7.17 sati po lokalnom vremenu”, saopćeno je iz NASA-e.

Rubio je lansiran na ruskom svemirskom brodu Sojuz MS-22 21. septembra 2022, zajedno sa kosmonautima Sergejem Prokopjevom i Dmitrijem Petelinom.

Planirano je da se posada vrati na Zemlju nakon otprilike šest mjeseci, ali zbog velikog curenja rashladne tekućine, njihova svemirska kapsula je morala da se vrati na Zemlju bez svoje posade ovog marta.

Najduži boravak u svemiru

Nova svemirska letjelica je poslana da dovede posadu kući, ali ne prije nego što je Rubio oborio američki rekord za najduži boravak u svemiru.

Istraživače zanimaju efekti dugotrajnog svemirskog leta na ljudsko tijelo, uključujući kako mikrogravitacija utječe na koštanu masu.

Ali svjetski rekord za najduži pojedinačni boravak u svemiru pripada ruskom kosmonautu Valeriju Poljakovu, koji je proveo 437 dana u Zemljinoj orbiti. Poljakov je umro prošlog septembra u 80. godini.

NASA je odabrala Rubija da se pridruži klasi kandidata za astronauta 2017, prema NASA-i, a on se prijavio na dužnost u augustu 2017.

Rubio je iz Floride i Vojnu akademiju SAD-a završio je 1998. godine, a doktorirao je 2010. godine na Univerzitetu zdravstvenih nauka Uniformed Services.

Rubio je također služio kao pilot helikoptera Blackhawk i letio je više od 1.100 sati, uključujući i tokom misija u Bosni i Hercegovini, Afganistanu i Iraku. Od augusta 2017. godine je član NASA-e.

Izvor: Agencije