Paleolitska umjetnost stara 24.000 godina otkrivena u Španiji

Više od 100 drevnih slika i gravura, koje sadrže prikaze konja, jelena i divljih bikova, otkriveno je nedaleko Valencije.

Iako je Španija zemlja s najvećim brojem nalazišta paleolitske pećinske umjetnosti, većina ih je koncentrirana na sjeveru države, a ne na jugu (Reuters - Ilustracija)

Arheolozi su otkrili veliku lokaciju paleolitske pećinske umjetnosti na istočnoj obali Španije, koja sadrži prikaze konja, jelena i divljih bikova.

Više od 100 drevnih slika i gravura, za koje se smatra da su stari najmanje 24.000 godina, otkriveno je u 500 metara dubokoj špilji Cova Dones ili Cueva Dones u Millaresu, nedaleko od Valencije, prenosi Hina.

Iako je ta lokacija dobro poznato mještanima i planinarima, slike su ostale neotkrivene sve dok ih nisu otkrili istraživači sa univerziteta u Zaragozi i Alicanteu, koji su povezani sa kolegama u Southamptonu.

„Kada smo vidjeli prvog naslikanog izumrlog divljeg bika, odmah smo priznali da je to važno“, rekao je Aitor Ruiz-Redondo, viši predavač prahistorije u Zaragozi i Southamptonu. „Iako je Španija zemlja s najvećim brojem nalazišta paleolitske pećinske umjetnosti, većina ih je koncentrirana na sjeveru države. Istočna Iberija je područje gdje je do sada dokumentirano nekoliko ovih nalazišta“.

Prikazi izrađeni od gline

Naučnici su dokumentirali više od 100 motiva za svoje istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Antiquity, s najmanje 19 potvrđenih prikaza životinja, od kojih su mnogi izrađeni od gline, što je neobično.

Vjeruju da je ovo otkriće najvažnije nalazište paleolitske pećinske umjetnosti koje je pronađeno u regiji s najvećim brojem motiva otkrivenih u Evropi od Atxurre (Bizkaia) prije osam godina

„Životinje i znakovi prikazivani su jednostavnim povlačenjem prstiju i dlanova prekrivenih glinom po zidovima“, objasnio je Ruiz-Redondo.

Naučnici vjeruju da će u špiljama otkriti još umjetnosti budući da se njihova istraživanja nastavljaju.

Izvor: Agencije