Kako je EU ‘zauzdao’ velike tehnološke kompanije

Zajednički punjač nije jedina bitka protiv ‘big techa’ koju je EU dobio te vjeruje da će pobijediti u još nekoliko njih u vremenu koje dolazi.

iPhone 15 prvi je koji ima USB-C punjač umjesto uobičajenog Lightning punjača, pošto je EU naredio proizvođačima da uvedu istovjetne konekcije (EPA)

Kad je Apple u kalifornijskom Cuperinu predstavio svoj najnoviji iPhone, na njemu je bio vidljiv utjecaj Evropske unije.

iPhone 15 prvi je koji ima USB-C punjač umjesto uobičajenog Appleovog Lightning punjača, pošto je EU naredio proizvođačima da uvedu istovjetne konekcije. Bruxelles ističe da će to olakšati život potrošačima i smanjiti otpad, prenosi AFP.

Apple se 2022. žestoko usprotivio zakonu, tvrdeći da bi se time kaznilo inovacije, no 27 država članica EU-a čini najveće zajedničko tržište na svijetu, a Bruxelles ima Big Tech ‘na zubu’.

Zajednički punjač nije jedina ogorčena bitka protiv Big Techa koju je EU dobio. Bruxelles vjeruje da će pobijediti u još nekoliko njih u vremenu koje dolazi.

Ovo su neki od načina na koje je EU prisilio digitalne divove da igraju po novim pravilima u Europi i šire:

Digitalna pravila

Prijelomni Akt o digitalnim uslugama (DSA) i prateći Akt o digitalnim tržištima (DMA) najveći su i najnoviji pokušaji obuzdavanja velikih tehnoloških kompanija.

DSA zahtijeva da kompanije suzbijaju štetan i ilegalni sadržaj na internetu kao i da procijene rizike koje njihove platforme predstavljaju za društvo.

Za kršenje pravila predviđena je kazna od šest posto godišnjeg globalnog prometa.

Po pravilima, 19 “jako velikih” internet platformi, uključujući Facebook, Instagram, TikTok, X (bivši Twitter) i YouTube, moralo se uskladiti s DSA-om do kraja augusta. Sve platforme morat će se uskladiti do februara 2024.

Spomenute velike platforme već su uvele promjene uključujući zabranu ciljanog oglašavanja za djecu te uvođenje nepersonaliziranog feeda za korisnike.

Promjene nisu ograničene na EU. Snapchat je rekao da će i u Velikoj Britaniji ograničiti personalizirano oglašavanje za maloljetnike.

“Pokrenut će se proces postupnih promjena u načinu na koji te platforme djeluju, ali to neće biti preko noći”, rekla je Sally Broughton Micova iz Centra za regulaciju u Evropi.

DMA je još jedan trn u oku tehnoloških firmi, osobito Applea. Zakon želi razvodniti dominaciju velikih igrača i učiniti tržište pravednijim.

EU ih posebno na oku ima šest: Alphabet (Google), Amazon, Apple, Metu (Facebook), Microsoft i ByteDance (TikTok).

Pravila vrijede od marta 2024.

Appleu to donosi jednu od najvećih promjena u ‘ekosistemu’ kojim dominira njegov App Store. DMA će prisiliti Apple da trećim stranama dopusti trgovine za aplikacije.

“DMA će zaista imati utjecaj na to kako oni dizajniraju svoje strukture”, rekao je evropski dužnosnik.

Kompanije će također morati olakšati korisnicima slanje poruka između aplikacija.

No promjene imaju cijenu. Metina nova platforma Threads još nije dopuštena u EU-u zbog evropskih pravila.

Zaštita podataka

Golema Opća uredba o zaštiti osobnih podataka (GDPR) stupila je na snagu 2018. i bila je najstroži i najpoznatiji EU zakon na tom području, osiguravajući da građani daju pristanak na načine kojima će se koristiti njihove podatke.

Za kršenja je izrečen niz kazni.

U maju je irski regulator za zaštitu privatnosti izrekao najveću do sada pojedinačnu kaznu od 1,2 milijardi eura Meti zbog prenošenja podataka korisnika između Evrope i SAD-a.

Utjecaj uredbe osjeća se i izvan Evrope.

“Kompanije nisu tražile rješenja samo za EU, jer ako ste na globalnom tržištu, ponudite to odmah svim potrošačima drugdje koji mogu imati koristi od više privatnosti”, rekao je evropski dužnosnik.

Budućnost je AI

Nova tehnološka meta EU-a je umjetna inteligencija pošto je chatbot ChatGPT prošle godine ukazao na brz razvoj te tehnologije.

Bruxelles se nada da će dati zeleno svjetlo obuhvatnom zakonu o umjetnoj inteligenciji do kraja 2023.

“Zakon o umjetnoj inteligenciji mogao bi biti još izazovniji”, rekao je evropski dužnosnik, dodajući da je to veći izazov za EU od DSA i DMA.

Prema njegovim riječima, i Zakon o podacima o razmjeni industrijskih podataka, koji bi trebao stupiti na snagu 2025.

Izvor: Agencije