Čelnik ruske svemirske agencije: Počela utrka za resurse Mjeseca

Šef Roskosmosa Jurij Borisov rekao je da je u vitalnom nacionalnom interesu Rusije da ostane posvećena istraživanju Mjeseca.

Ruska svemirska sonda, koja je otprilike veličine manjeg automobila, teži oko 1.800 kilograma i lansirana je iz svemirske luke Vostočni (Reuters)

Utrka za istraživanje i razvoj Mjesečevih resursa je počela i Rusija mora ostati akter uprkos neuspjehu svoje prve lunarne misije u 47 godina, rekao je Jurij Borisov, čelnik ruske svemirske agencije Roskosmos.

Ruska svemirska letjelica Luna-25 otela se kontroli i srušila na Mjesec u subotu nakon problema s pripremom za slijetanje, što ukazuje na slabljenje nekad moćnog svemirskog programa.

Šef Roskosmosa, koji je izgledao potišteno tokom intervjua za državnu TV stanicu Rusija 24, rekao je da je u vitalnom nacionalnom interesu Rusije da ostane posvećena istraživanju Mjeseca, piše Reuters.

Rudarenje na Mjesecu

“Ovdje se ne radi samo o prestižu zemlje i postizanju nekih geopolitičkih ciljeva. Ovdje se radi o osiguravanju odbrambenih sposobnosti i ostvarenju tehnološkog suvereniteta”, rekao je Borisov u svom prvom javnom nastupu nakon neuspjeha misije, prenosi Hina.

“Danas ima i praktičnu vrijednost jer je, naravno, počela utrka za razvojem prirodnih resursa Mjeseca, a u budućnosti će Mjesec postati platforma za istraživanje dubokog svemira – idealna platforma”, dodao je.

Rusija je objavila da će pokrenuti druge lunarne misije i zatim istražiti mogućnost zajedničke rusko-kineske misije s posadom, pa čak i lunarne baze.

NASA je progovorila o “lunarnoj zlatnoj groznici” i istražila potencijal rudarenja na Mjesecu.

Izvor: Agencije