Ruska letjelica Luna-25 srušila se na površinu Mjeseca

Svemirska letjelica trebala je sletjeti na južni pol Mjeseca 21. augusta, u sklopu velike utrke istraživanja dijela Zemljinog prirodnog satelita.

Raketa Sojuz-2.1b lansirana je u svemir 11. augusta, noseći sondu Luna-25 (Reuters)

Prva ruska misija na Mjesec u 47 godina završila je neuspješno, nakon što se svemirska letjelica Luna-25 otela kontroli i srušila na Mjesečevu površinu.

Ruska državna svemirska agencija Roskosmos je saopćila da je izgubila kontakt s letjelicom nedugo nakon što se pojavio problem dok je letjelica mijenjala orbitu prije slijetanja u subotu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Mašina je ušla u nepredvidljivu orbitu i prestala postojati, što je rezultat sudara s površinom Mjeseca”, objavio je Roskosmos u saopćenju u nedjelju.

Neuspjeh prestižne misije naglašava zalaz Rusije kao svemirske sile od Hladnog rata, kada je Moskva lansirala prvi satelit u svemir Sputnjik 1, a sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin postao prvi čovjek u svemiru.

Lunina misija nakon 47 godina

Rusija nije započinjala lunarne misije od Lune-24 1976. godine, kada je Leonid Brežnjev vladao Kremljom.

Luna-25 trebala je izvesti meko slijetanje na južni pol jedinog Zemljina prirodnog satelita 21. augusta, prema ruskim svemirskim dužnosnicima.

Rusija se utrkivala s Indijom, čija bi letjelica Chandrayaan-3 trebala ove sedmice sletjeti na Mjesečev južni pol, a u širem smislu s Kinom i Sjedinjenim Američkim Državama, koje su također povećale lunarne ambicije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada