Roskosmos: Svemirska letjelica Luna-25 ušla u Mjesečevu orbitu

Svemirska firma Roskosmos objavila je kako je svemirska sonda Luna-25 ušla u Mjesečevu orbitu.

Ruska svemirska sonda, koja je otprilike veličine manjeg automobila, teži oko 1.800 kilograma i lansirana je prošli petak iz svemirske luke Vostočni (Reuters)

Ruska lunarna letjelica ušla je u srijedu u Mjesečevu orbitu, što je veliki korak prema ostvarenju ambicije Rusije da postane prva svemirska sila koja će izvesti meko slijetanje na južni pol jedinog Zemljinog prirodnog satelita u potrazi za smrznutom vodom, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Svemirska firma Roskosmos objavila je kako je svemirska sonda Luna-25 ušla u Mjesečevu orbitu u 11:57 po moskovskom vremenu ili 8:57 po srednjoeuropskom vremenu.

Ruska svemirska sonda, koja je otprilike veličine manjeg automobila, teži oko 1.800 kilograma i lansirana je prošli petak iz svemirske luke Vostočni.

Trebala bi obavljati istraživanja na Mjesečevu južnom polu oko godinu dana. U tom su području naučnici NASA-e i ostalih svemirskih agencija posljednjih nekoliko godina otkrili tragove smrznute vode u kraterima.

Izgradnja svemirske stanice

Postojanje vode na Mjesecu važno je za velike svemirske sile jer bi omogućilo duži boravak ljudi ondje, a to bi pak omogućilo iskopavanje vrijednih lunarnih resursa.

Moskva je posljednji put poslala sondu Lunu-24 na Mjesec prije gotovo pola stoljeća, početkom 1976. godine kada je Rusija još bila dio Sovjetskog Saveza, rekao je Anatolij Zak, osnivač www.RussianSpaceWeb.com koji prati ruske svemirske programe.

“Ulazak u Mjesečevu orbitu apsolutno je ključan za uspjeh ovoga projekta”, rekao je Reutersu, ponovivši da se ovo događa “prvi put u postsovjetskom razdoblju.”

“Neki ovo nazivaju drugom lunarnom utrkom pa je vrlo važno da Rusija nastavi s ovim programom. Luna-25 nije samo jedna misija, već dio puno šire ruske strategije koja se proteže 10 godina u budućnost.”

Luna-25 dio je ruskoga lunarnog programa kojim je predviđena izgradnja svemirske stanice na Mjesecu do 2040. godine.

Izvor: Agencije