Bolivija ima više zaliha litija nego što se procjenjivalo

Bolivija se okrenula ulaganjima ruskih i kineskih kompanija kako bi razvila ogromne, ali uglavnom neiskorištene zalihe bijelog metala, ključne sirovine za baterije u električnim vozilima.

Dosadašnje procjene pokazivale su zalihe od 21 milion metričkih tona, ali se sada smatra da ih je 23 miliona (Reuters)

Zalihe litija u Boliviji sada se procjenjuju na 23 miliona metričkih tona, potvrdio je predsjednik Luis Arce, izvijestivši o podignutoj procjeni ključnog resursa za energetsku tranziciju nakon novih vladinih istraživanja.

Dosadašnje procjene pokazivale su zalihe od 21 milion metričkih tona, prenosi Reuters.

Državna kompanija izračunala je novu procjenu nakon istraživanja u više od 66 bušotina u dva polja na slanoj ravnici Salar de Uyuni.

Bolivija se okrenula ulaganjima ruskih i kineskih kompanija kako bi razvila ogromne, ali uglavnom neiskorištene zalihe bijelog metala, ključne sirovine za baterije za napajanje električnih vozila.

Neprocjenjivo bogatstvo Južne Amerike

Vlada je po riječima predsjednika Arcea počela razgovore i s predstavnicima EU-a.

„Sve su oči uprte u Latinsku Ameriku i Boliviju zbog našeg bogatstva u litiju i strateškim mineralima“, rekao je Arce.

Južnoamerički „litijski trokut“ obuhvaća više od polovine svjetskih zaliha tog metala, prema procjenama Američkog geološkog instituta (USGS). Po novim procjenama, bolivijske zalihe nadmašile bi one Argentine i Čilea, procijenjene na 20 odnosno na 11 miliona metričkih tona, prenosi Hina.

Izvor: Agencije