Astronomi otkrivaju kako svemir pulsira gravitacijskim valovima

Više od 190 naučnika iz SAD-a i Kanade bilo je uključeno u istraživanje u okviru Sjevernoameričkog nanohercnog opservatorija za gravitacijske valove.

Umjetnička interpretacija niza pulsara na koje utječu gravitacijski valovi koje proizvodi supermasivna binarna crna rupa u dalekoj galaksiji (Reuters)

Naučnici širom svijeta prvi su put čuli niskofrekventne gravitacijske valove koji nastaju zbog sudara crnih rupa.

Gotovo dva desetljeća naučnici su pratili skup brzo rotirajućih zvijezda koje pulsiraju poput svjetionika, a zovu se pulsari, piše dpa, prenosi Hina.

Tražili su nanosekundna kašnjenja pulsa uzrokovana gravitacijskim valovima kako bi pružili dodatne dokaze za opću teoriju relativnosti Alberta Einsteina.

Godine 1916. Einstein je predstavio prostor-vrijeme kao četverodimenzionalno tkivo zbog čega događaji poput eksplozije zvijezda i spajanja crnih rupa stvaraju valove ili gravitacijske valove u tom tkivu.

Australijski istraživač Daniel Reardon rekao je da gravitacijski valovi dok preplavljuju Zemlju mijenjaju prividnu frekvenciju rotacije pulsara koji se brzo okreću.

“Možemo detektirati gravitacijske valove, tražeći impulse koji stižu ranije ili kasnije nego što očekujemo. Prethodne studije pokazale su intrigantan signal u posmatranjima vremenskih nizova pulsara, ali porijeklo je bilo nepoznato”, rekao je Reardon.

Gigantske crne rupe

Sarah Vigeland sa Univerziteta Wisconsin-Milwaukee rekla je kako je sada, pošto naučnici imaju dokaze o gravitacijskim valovima, sljedeći korak proučavanje izvora koji proizvode brujanje.

“Jedna od mogućnosti je da signal dolazi od parova supermasivnih crnih rupa koje su milionima ili milijardama puta veće od mase našeg Sunca. Dok te gigantske crne rupe kruže jedna oko druge, proizvode niskofrekventne gravitacijske valove”, kazala je.

Više od 190 naučnika iz SAD-a i Kanade bilo je uključeno u istraživanje u okviru Sjevernoameričkog nanohercnog opservatorija za gravitacijske valove.

Saradnici su teleskopima u Evropi, Indiji i Kini nezavisno objavili slične rezultate. Istraživanje je objavljeno u The Astrophysical Journal Letters.

Australski astronom Andrew Zic rekao je da je uzbudljivo što su sve veće grupe naučnika vidjele naznake valova, ali pravi će test doći kada se svi podaci spoje u globalni skup podataka.

“Ovaj signal još može biti uzrokovan stvarima poput varijacija u rotaciji pulsara tokom dugog vremenskog perioda ili može biti jednostavno statistička slučajnost”, rekao je Zic.

Izvor: Agencije