U Argentini otkriveni ostaci nove gigantske vrste dinosaurusa

Paleontolozi su saopćili da je riječ o vrsti dinosaurusa teških oko 50 tona i dužine od oko 30 metara.

Naučnici su odlučili da ime nove vrste dinosaurusa bude 'Chucarosaurus Diripienda' (Reuters)

Argentinski paleontolozi predstavili su ostatke gigantske, novootkrivene vrste dinosaurusa biljojeda, pronađene u regiji južne Patagonije, navodeći da je riječ o jednoj od najvećih životinja ikada.

Paleontolozi su saopćili da je riječ o vrsti dinosaurusa teških oko 50 tona i dužine od oko 30 metara.

Otkriće se desilo u rezervatu prirode Pueblo Blanco.

Naučnici su 2018. godine prvo otkrili kosti dinosaurusa, koje su bile toliko velike da su morale biti prevezene kombijem do laboratorije u Buenos Airesu, a vozilo se od težine prevrnulo.

U tom incidentu niko nije povrijeđen, a ostaci dinosaurusa su ostali netaknuti, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Otkriveno oko 140 vrsta dinosaurusa

Paleontolog Nicolas Chimento je rekao da su naučnici odlučili da ime nove vrste dinosaurusa bude “Chucarosaurus Diripienda”, što znači “tvrdo kuhano i izmiksano”.

Prema navodima naučnika, ta vrsta dinosaurusa živela je u kasnoj kredi, a imala je butnu kost dužine 1,90 metara, koja je bila podijeljena na tri dijela, od kojih je svaki težak više od stotinu kilograma.

U Patagoniji su otkriveni ostaci najvećih dinosaurusa, kao što je kolosalni Patagotitan maiorum, najveći dinosaurus ikada otkriven.

U Argentini je otkriveno oko 140 vrsta dinosaurusa i ta zemlja se svrstava među tri vodeće u svijetu po istraživanju i otkrićima u toj oblasti, pored Kine i SAD-a.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada