Moderna: Vakcine protiv raka i srčanih bolesti bit će spremne do 2030.

Mislim da ćemo moći ponuditi personalizovane vakcine protiv raka, protiv više različitih tipova tumora ljudima širom svijeta, tvrdi direktor Moderne.

Vakcina će biti veoma efikasna i spasit će stotine hiljada, ako ne i milione života, navedeno je (Reuters)

Vakcine protiv raka i srčanih bolesti bit će “spremne do kraja decenije”, a milioni života mogli bi biti spašeni revolucionarnim novim vakcinama protiv niza bolesti, najavili su stručnjaci.

Vodeća američka farmaceutska kompanija “Moderna” saopštila je da je uvjerena da će vakcine protiv raka, kardiovaskularnih i autoimunih bolesti, kao i drugih stanja biti spremne do 2030. godine, objavio je Guardian, prenosi Tanjug.

Glavni medicinski direktor “Moderne”, doktor Paul Burton, rekao je da vjeruje da će ta firma moći ponuditi vakcine protiv “svih vrsta bolesti” za samo pet godina.

Kompanija, koja je proizvela vakcinu protiv korona virusa, sada razvija vakcine protiv raka koje ciljaju različite tipove tumora.

“Imat ćemo tu vakcinu i ona će biti veoma efikasna i spasit će stotine hiljada, ako ne i milione života. Mislim da ćemo moći ponuditi personalizovane vakcine protiv raka, protiv više različitih tipova tumora ljudima širom svijeta”, istakao je Burton.

Dodao je da bi više respiratornih infekcija moglo biti pokriveno jednom vakcinom, omogućujući ljudima da budu zaštićeni od korone virusa, gripe i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV), dok bi terapije mRNA mogle biti dostupne za rijetke bolesti za koje trenutno ne postoje lijekovi.

‘Uništavanje raka koji raste’

Terapije zasnovane na mRNA zasnivaju se na tome što podstiču ćelije da proizvedu protein koji pokreće imuni odgovor protiv bolesti.

“Mislim da ćemo imati terapije zasnovane na mRNA za rijetke bolesti koje su ranije bile neizlječive i mislim da ćemo se za 10 godina približavati svijetu u kojem zaista možete da identifikujete genetski uzrok bolesti i da se izliječite koristeći tehnologiju zasnovanu na mRNA”, najavio je Burton.

Vakcina protiv raka zasnovana na mRNK bi upozorila imuni sistem na rak koji već raste u tijelu pacijenta, tako da ga može napasti i uništiti, bez uništavanja zdravih ćelija.

Naučnici, međutim, upozoravaju da će ubrzani napredak postignut u posljednje tri godine, biti uzaludan, ukoliko se ne održi visok nivo investicija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada