Studija: Kako je prvobitni život preživio na ‘snježnoj Zemlji’

Nalazi naučnika pokazuju da svjetski okeani nisu bili potpuno zamrznuti i da su postojala nastanjiva utočišta višestaničnih organizama.

Zemlja je iz svemira izgledala kao svjetlucava bijela grudva snijega (Reuters)

Život na našoj planeti suočio se s teškim testom tokom najstarijeg ledenog doba, koje je trajalo od prije 720 do 635 miliona godina, kada je Zemlja dva puta bila nekontrolirano zaleđena i iz svemira je izgledala kao svjetlucava bijela grudva snijega.

Život je nekako uspio preživjeti u to vrijeme, a nova studija nudi dublje razumijevanje zašto.

Fosili identificirani kao morske alge iskopani u crnom škriljevcu u centralnoj kineskoj provinciji Hubei pokazuju da su nastanjivi morski okoliši u to vrijeme bili rašireniji nego što se do sada znalo, objavili su naučnici, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Nalazi potvrđuju ideju da je to tada više bila “Zemlja s bljuzgavicom” nego “snježna Zemlja” na kojoj su najraniji oblici složenog života – osnovni višestanični organizmi opstali su čak i na srednjim geografskim širinama za koje se prije smatralo da su bili smrznuti.

Toplota ubrzala širenje raznih oblika života

Fosili potiču iz drugog od dva najstarija ledena razdoblja, kada su se masivni ledeni pokrivači protezali od polova prema ekvatoru.

Taj interval trajao je od prije otprilike 651 do 635 miliona godina.

“Ključni nalaz ove studije je da su uslovi slobodne vode bez leda postojali u okeanskim regijama srednje geografske širine tokom završne faze tog intervala”, rekao je geobiolog Kineskog univerziteta geonauke Huyue Song, glavni autor istraživanja objavljenog u magazinu Nature Communications.

“Naše istraživanje pokazuje da su se, barem pred kraj tog intervala, nastanjiva područja proširila na okeane na srednjim geografskim širinama, mnogo veća nego što se mislilo. Prethodna istraživanja su tvrdila da su takva naseljiva područja, u najboljem slučaju, postojala samo u tropskim područjima okeana.”

“Veća nastanjiva područja okeana bolje objašnjavaju gdje su i kako složeni organizmi poput višestaničnih morskih algi preživjeli”, dodao je Song.

Zemlja nastala prije 4,5 milijardi godina

Nalazi naučnika pokazuju da svjetski okeani nisu bili potpuno zamrznuti i da su postojala nastanjiva “utočišta” gdje su višestanični eukariotski organizmi mogli preživjeti, rekao je Song.

Zemlja je nastala prije otprilike 4,5 milijardi godina.

Prvi jednostanični organizmi nastali su tokom otprilike prve milijarde godina postojanja planete.

Višestanični organizmi su se pojavili kasnije, prije možda dvije milijarde godina.

Ali, tek nakon ledenog doba vratili su se topliji uslovi, utirući put brzom širenju različitih oblika života prije otprilike 540 miliona godina.

Izvor: Agencije