Skelet T-Rexa prodan na aukciji za 5,6 miliona eura

Jedinstveni skelet T-Rexa u Evropu je iz SAD-a dopremljen u devet golemih sanduka, a na prodaju ga je ponudio anonimni američki državljanin.

Paleontolozi se protive aukcijama skeleta dinosaura i ostalih fosila, na kojima pojedinci posljednjih godina zarađuju desetke miliona dolara (Reuters)

Skelet Tyrannosaurus Rexa, nazvan Trinity (Trojstvo), star između 65 i 67 miliona godina i sastavljen od kostiju triju različitih tiranosaura, prodan je na aukciji u Zuerichu za 5,6 miliona eura.

Jedinstveni skelet T-Rexa u Evropu je iz Sjedinjenih Američkih Država dopremljen u devet golemih sanduka. Na prodaju ga je ponudila privatna osoba, anonimni američki državljanin, a očekivalo se da će postići cijenu između pet i osam miliona eura, javlja AFP.

Aukcionar Cyril Koller je otkrio kako je ovo tek treći put u svijetu da cijeli kostur T-Rexa izuzetnog kvaliteta ide na aukciju i prvi je takav kostur prodan u Evropi.

„Bila je to prekrasna aukcija jer smo skelet pod nazivom ‘Trinity’ najprije izložili na 2,5 sedmice u koncertnoj dvorani u Zuerichu. Pogledalo ga je više od 30.000 posjetitelja, među kojima i mnogo djece“, rekao je Koller.

Nada se da će kostur, premda je prodan privatnom kupcu, i dalje ostati javno izložen da bi ga moglo vidjeti što više zainteresiranih.

„Sto posto sam siguran da ćemo u budućnosti opet negdje moći vidjeti skelet Trinityja“, rekao je Koller.

Jedan od najspektakularnijih skeleta

Ovaj primjerak dinosaura opisan je kao jedan od najspektakularnijih skeleta T-Rexa u svijetu. Dugačak je 11,6; visok 3,9 i širok 2,65 metara.

Naziv skeleta „Trinity“ nadjenut mu je jer je sastavljen od kostiju triju različitih tiranosaura iskopanih na američkim lokacijama Hell Creek u Montani i Lance Creek u Wyomingu. Čine ga 293 kosti iz uzoraka izvađenih između 2008. i 2013. godine. Ta su mjesta otprije poznata po otkrićima još dvaju važnih skeleta T-Rexa koji su završili na aukcijama.

Većina skeleta dinosaura koji se nude na aukcijama dijelom je sastavljena od odljeva, no u ovome slučaju više od polovine „Trinityja“ čine prave kosti, što je relativno visok postotak.

Paleontolozi protiv prodaje

Paleontolog Thomas Holtz sa Univerziteta Maryland, gorljivi protivnik prodaje ovakvih primjeraka, AFP-u je kazao da je „obmanjujuće i neprikladno kombinirati više pravih kostiju različitih jedinki da bi se stvorio jedan skelet dinosaura“.

Holtz smatra da „Trinity zapravo i nije ‘uzorak’, već više svojevrsna umjetnička instalacija“.

Protivi se i aukcijama skeleta dinosaura i ostalih fosila, na kojima pojedinci posljednjih godina zarađuju desetke miliona dolara.

I ostali stručnjaci upozoravaju da bi ovakva trgovina mogla biti štetna za nauku s obzirom na to da uzorci završavaju kod privatnih kupaca i ostaju izvan dosega istraživača.

Tiranosauri su bili najveći dinosauri mesojedi iz gornje krede Sjeverne Amerike koji su izumrli prije 65 miliona godina. Pripadnici ovoga roda bili su teški oko sedam tona, a glava im je znala biti dugačka gotovo 1,5 metar.

Izvor: Agencije