Merck kupuje biotehnološku kompaniju Prometheus za 11 milijardi dolara

Merck će platiti 200 dolara po dionici za kalifornijsku biotehnološku kompaniju, specijalizovanu za liječenje autoimunih bolesti.

'Ovo nam omogućuje da zakoračimo snažno u imunologiju te će nam omogućiti održivi rast', izjavio je Robert Davis, izvršni direktor Mercka (EPA)

Američka farmaceutska kompanija Merck objavila je da će kupiti Prometheus Biosciences za gotovo 10,8 milijardi dolara i tako preuzeti obećavajući eksperimentalni lijek za ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, odnosno ojačati prisutnost u imunologiji.

Merck je dogovorio da će platiti 200 dolara po dionici za tu kalifornijsku biotehnološku kompaniju, specijalizovanu za liječenje autoimunih bolesti. To daje 75 posto premije u odnosu na cijenu dionice Prometheusa u petak na završetku trgovanja na Wall Strretu od 114 dolara.

“Ovo nam omogućuje da zakoračimo snažno u imunologiju te će nam omogućiti održivi rast, mislimo i do 2030-ih, s obzirom na dug životni vijek patenta”, izjavio je Robert Davis, izvršni direktor Mercka.

Milijarde dolara prihoda

Rekao je i da bi Prometheusov lijek PRA023, koji se razvija za liječenje ulceroznog kolitisa, Crohnove bolesti i drugih autoimunih stanja, mogao Mercku osigurati više milijardi dolara prihoda od prodaje, istaknuvši da su nedavno objavljeni ohrabrujući rezultati druge faze kliničkog ispitivanja.

Merck je već neko vrijeme tražio prilike za akvizicije, kako bi se zaštitio od eventualnog gubitka prihoda, budući da patent za njegovu uspješnu imunoterapiju protiv raka “Keytruda” ističe krajem desetljeća.

Kompanija je izvijestila ranije da je od prodaje “Keytrude” prošle godine uprihodovala gotovo 21 milijardu dolara.

Prošlog ljeta Merck je navodno bio u pregovorima o kupovini biotehnološle kompanije Seagen, fokusirane na lijekove za rak, ali konkurentski Pfizer prošlog je mjeseca postigao sporazum o kupnji Seagena, vrijedan 43 milijarde dolara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada