Alibaba ulazi u trku za ‘chatbot’

Vodeće kineske tehnološke kompanije, uključujući Baidu Inc, Tencent Holdings Ltd i NetEase, ranije su ušle u trku za ‘chatbot’, koji pokreće vještačka inteligencija.

Kompanija Alibaba je počela da istražuje velike jezičke modele 2019. godine (EPA)

Kineski tehnološki gigant Alibaba predstavio je Tongyi Qianwen, svoj veliki jezički model koji pokreće vještačka inteligencija, ušavši tako u trku za chatbot s potencijalnim rivalom ChatGPT-om, piše China Daily.

“Nalazimo se na tehnološkoj prekretnici, do koje su doveli generativna vještačka inteligencija i računarstvo ‘u oblaku’, a kompanije u svim sektorima počele su da prihvataju inteligentnu transformaciju kako bi preduhitrile igru”, rekao je Zhang Yong, čelni čovjek Alibaba grupe te Alibaba Cloud Intelligence, prenosi Beta, pozivajući se na agenciju Xinhua.

Kompanija Alibaba je počela da istražuje velike jezičke modele 2019. godine. Novi proizvod će u početku biti postavljen na DingTalk, aplikaciju za razmjenu poruka na radnom mjestu, radi sumiranja bilježaka sa sastanaka, kreiranja poezije, pisanja mailova i sastavljanja poslovnih prijedloga, navodi se u izvještaju.

Vodeće kineske tehnološke kompanije, uključujući Baidu Inc, Tencent Holdings Ltd i NetEase, ušle su u trku za chatbot koji pokreće vještačka inteligencija.

Proizvodi slični ChatGPT-ju

Kompanija Alibaba je predstavila Tongyi Qianwen dan nakon što je kineski pionir vještačke inteligencije SenseTime lansirao svoj najnoviji set velikih AI modela “SenseNova”, koji pokrivaju ključne mogućnosti, uključujući kompjuterski vid, obradu prirodnog jezika i sadržaj koji generiše vještačka inteligencija.

Baidu je prošlog mjeseca predstavio svoj veliki jezički model i proizvod sličan ChatGPT-ju pod nazivom “Ernie Bot”.

Kineski regulator za cyber prostor 11. aprila je predstavio nacrt mjera za upravljanje generativnim uslugama vještačke inteligencije.

Provajderi će biti odgovorni za legitimnost podataka koji se koriste za obuku generativnih proizvoda vještačke inteligencije i trebalo bi da se preduzmu mjere za sprečavanje diskriminatornog sadržaja prilikom dizajniranja algoritama, podataka za obuku i generisanja modela, kao i prilikom pružanja usluga, navodi China Daily, citirajući nacrt objavljen radi utvrđivanja stavova javnosti.

Izvor: Agencije