New Yorkom će patrolirati i ‘robotski pas’

Osim ‘DigiDoga’, njujorška policija će koristiti i GPS tragač za ukradenim automobilima te kupasti samohodni robot za nadzor javnih mjesta.

Prvog gradskog robotskog policijskog psa unajmio je 2020. tadašnji gradonačelnik Bill de Blasio (Reuters)

Gradske vlasti New Yorka predstavile su tri nova policijska uređaja visoke tehnologije, uključujući „robotskog psa“ kojeg su kritičari nazvali „jezivim“ još prije 2,5 godine, kada je prikazan prvi put.

Ostali novi uređaji – GPS tragač za ukradenim automobilima i kupasti samohodni robot za nadzor javnih mjesta, koristit će se na način koji je „transparentan, dosljedan i uvijek u bliskoj saradnji sa ljudima kojima služimo“, rekla je policijska čelnica Keechant Sevell, prenosi AP.

Ona je s gradonačelnikom Ericom Adamsom i drugim zvaničnicima na konferenciji za novinare na Times Squareu prikazala i robota za nadzor i mehaničkog „psa“ pod nadimkom „DigiDog“.

„'DigiDog’ je izašao iz štenare i sada je dio alata koji koristimo“, objavio je gradonačelnik Adams, demokrata i bivši policajac.

‘Jeziv i distopijski’

Prvog gradskog robotskog policijskog psa unajmio je 2020. Adamsov prethodnik, tadašnji gradonačelnik Bill de Blasio, ali je ugovor za taj uređaj raskinut jer su ga kritičari ismijavali kao „jezivog i distopijskog“.

Ipak, sadašnji gradonačelnik Adams je rekao da neće pokleknuti pod pritiskom protivnika robotskog psa jer, kako je rekao, „gleda šta je najbolje za grad“.

Adams je rekao da će „DigiDog“ na daljinsko upravljanje, težak 32 kilograma, počevši od ljeta biti korišten u rizičnim situacijama.

„Ako imate zabarikadiranog osumnjičenog, ako imate nekoga ko je u zgradi koji je naoružan, umjesto da šaljete policiju unutra, šaljete ‘DigiDoga'“, rekao je Adams.

‘Pretvaranje loše naučne fantastike u užasno lošu policiju’

Sistem za praćenje pod nazivom „StarChase“ će omogućiti policiji da pomoću GPS oznake nađe ukradeni automobil. To je zasad probni program koji će trajati 90 dana.

„Autonomni bezbjednosni robot“, kojeg je gradonačelnik Adams usporedio s robotskim usisivačem „Roomba“, patrolirat će od ljeta stanicom metroa na Times Squareu u sedmomjesečnom, također probnom radu. Taj samohodni uređaj koji se nekoliko godina koristi u tržnim centrima i drugdje, najprije će u stanici metroa raditi u pratnji policajaca.

Građanski libertarijanci i zagovornici reforme policije doveli su u pitanje potrebu za uređajima visoke tehnologije: jedni kritikuju prekomjerno trošenje ionako ogromnog budžeta Njujorške policije (NYPD), a drugi što gradska vlast kupuje „fancy tehnologiju, a Njujorčani ne mogu da pristupe bonovima za hranu i izbacuju ih iz stanova“.

„Njujorška policija pretvara lošu naučnu fantastiku u užasno lošu policiju. New York zaslužuje pravu sigurnost, a ne imitaciju ‘RoboCopa'“, rekao je Albert Fox Cahn, izvršni direktor organizacije „Surveillance Technology Oversight Project“ (STOP), prenijela je Beta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada