NASA predstavila napredno odijelo za buduće šetnje po Mjesecu

Odjeća pod pritiskom ima više zaštitnih slojeva, ruksak sa sistemima za održavanje života kao i svjetla i videokameru visoke rezolucije.

Nova odijela modernija su i fleksibilnija od starih Apollo odijela, s većim rasponom pokreta i varijabilnošću u veličini i kroju (AP)

U šetnjama po Mjesecu, američki astronauti ubuduće će imati elegantnija i fleksibilnija svemirska odijela, jer NASA odustaje od bijelih odora koje su nosili Neil Armstrong i njegove kolege astronauti iz Apolla prije pola stoljeća.

Nacionalna uprava Sjedinjenih Američkih Država za avijaciju i svemir (NASA) predstavila je prvi prototip novodizajniranog svemirskog odijela nove generacije, posebno skrojenog i opremljenog za prve astronaute, za koje se očekuje da će se vratiti na površinu Mjeseca u narednih nekoliko godina.

Buduća odjeća za mjesec prikazana je u Johnson Space Centru u Houstonu tokom događaja koji je za medije i studente organizirao Axiom Space.

NASA je teksaškoj kompaniji dodijelila ugovor vrijedan 228,5 miliona dolara za izradu odijela za Artemis – nasljednika programa Apollo Moon.

Program Artemis ima za cilj vratiti ljude na Mjesec krajem 2025. prvi put od završetka historijskih misija Apollo 1972, što je prvi korak prema konačnom putovanju na Mars.

Nova odijela, koja je Axiom nazvao “Axiom Extravehicular Mobility Unit” ili skraćeno AxEMU, modernija su i fleksibilnija od starih Apollo odijela, s većim rasponom pokreta i varijabilnošću u veličini i kroju.

Detalji strogo poslovna tajna

Odjeća pod pritiskom ima više zaštitnih slojeva, ruksak sa sistemima za održavanje života kao i svjetla i videokameru visoke rezolucije postavljenu na vrhu kacige u obliku mjehurića.

“Svemirska odijela nove generacije ne samo da će omogućiti prvoj ženi da hoda po Mjesecu, već će također otvoriti mogućnosti za više ljudi da istražuju Mjesec nego ikad prije”, rekao je NASA-in administrator Bill Nelson.

NASA je u izjavi rekla da će nova odijela biti testirana u “okruženju sličnom svemiru” prije upotrebe u misiji.

“Unutar ove kutije nalaze se svi dijelovi i komponente koje vas održavaju na životu”, rekao je Russell Ralston, zamjenik voditelja programa za aktivnosti izvan letjelica u Axiom Spaceu o prijenosnom sistemu “za održavanje života” na odijelu.

Detaljnije osobine odijela, međutim, ostaju strogo čuvana poslovna tajna.

Ona koja su bila predstavljena donesena su s vanjskim slojem ugljeno-sive boje sa primjesama narandžaste i plave, kao i Axiomovim logom na prsima – s namjerom da prikrije Axiomov dizajn vanjštine.

“Možete to zamisliti kao vrlo otmjeni spremnik za ronjenje i klima uređaj, spojeno u jedno”, rekao je Ralston.

Dizajnirana za nošenje do osam sati bez prekida, nova odijela će odgovarati širokom rasponu potencijalnih nositelja, uz prilagođavanje najmanje 90 posto američke muške i ženske populacije, tvrdi NASA.

Izvor: Al Jazeera i agencije