IBM povukao reklame sa platforme X zbog veličanja nacista

Organizacija Media Matters pronašla je reklame velikih brendova, uključujući IBM, Apple i Oracle, koji se prikazuju pored sadržaja koji ‘promovira Hitlera i njegovu nacističku stranku’.

IBM ima nultu toleranciju prema govoru mržnje i diskriminaciji i odmah smo suspendirali svako oglašavanje na platformi X, poručila je kompanija (Reuters)

Kompanija IBM je povukla sve oglase sa platforme X, u vlasništvu Elona Muska, nakon informacije da je ta društvena mreža objavila reklame tehnološke kompanije zajedno sa pronacističkim sadržajem.

Ljevičarska neprofitna organizacija Media Matters objavila je izvještaj u kojem se navodi da je pronašla reklame velikih brendova, uključujući IBM, Apple, Oracle i Comcastov Xfinity i Bravo, koji se prikazuju pored sadržaja koji „promovira Adolfa Hitlera i njegovu nacističku stranku“, prenosi Tanjug.

Na jednom snimku ta organizacija je prikazala oglas kompanije Oracle ispod objave sa fotografijom Hitlera i njegovim citatom o „istini“. Na drugom snimku ekrana prikazan je Xfinity oglas ispod posta koji veliča Treći Reich.

„IBM ima nultu toleranciju prema govoru mržnje i diskriminaciji i odmah smo suspendirali svako oglašavanje na platformi X dok istražujemo ovu potpuno neprihvatljivu situaciju“, poručila je kompanija, a prenosi Financial Times.

Ublažena politika moderiranja

Prema pisanju lista, Musk je ublažio politiku moderiranja i otpustio mnogo osoblja koje se bavi bezbjednošću na platformi kada je prošle godine preuzeo Twitter za 44 milijarde dolara.

Mnogi brendovi povukli su svoje oglašavanje, a prihodi od reklama su pali za 50-ak posto, priznao je Musk ljetos.

Kako navodi Financial Times, ova vijest će zakomplicirati napore izvršne direktorice platforme X, Linde Yaccarino da uvjeri kompanije kako je platforma sada bezbjedna za njihove brendove.

Neke kompanije su također zabrinute zbog objava Muska, koji je pre nekoliko dana bio izložen kritikama nakon što je podržao antisemitsku teoriju.

Izvor: Agencije